Elindult a jelentkezés a kibővült Örökségünk Őrei vetélkedőre

Krónika 2018. október 05., 19:44

Közzétette az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket! elnevezésű vetélkedő idei kiírását az RMDSZ ügyvezető elnökségének kulturális főosztálya.

Fotó: Facebook/Örökségünk őrei

„A 2012-ben útnak indított örökségvédelmi programunknak az a különlegessége, hogy maguk, a fiatalok alakítják saját ötleteik alapján. Öt év alatt olyan mozgalommá tették az Örökségünk Őreit, amelyet ma már európai sikertörténetként emlegetnek” – mondta Hegedüs Csilla kultúráért felelős ügyvezető alelnök.

A program keretében a középiskolás diákoknak ki kell választaniuk egy-egy műemléket, és fel kell fedezniük, illetve másoknak is meg kell mutatniuk azokat az értékeket, történeteket, különleges eseményeket, amelyek egyedivé teszik az épületet.

Az idei évad újdonságai közé tartozik, hogy a kulturális főosztály felterjesztette a vetélkedőt a tanügyminisztérium országos versenynaptárába, így az Örökségünk Őrei országos vetélkedővé válhat. Emellett idén Szatmár megye is benevez a versenybe, így immár 10 megyére terjed ki az Örökségünk Őrei erdélyi hálózata.

Az idei évad végén az iskolai, városi, megyei és regionális megmérettetések után országos döntőt is szerveznek a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiummal közösen 2019 áprilisában Kolozsváron. Az új kiírás három nyertes csapata – az eddigi évekhez hasonlóan – Winkler Gyula EP-képviselő meghívására 2019. április 8–10. között brüsszeli tanulmányútra mehet.

A versenyben nemcsak a diákok vehetnek részt, hanem bevonnak szakembereket, diáktársakat, szülőket, barátokat egyaránt. „Az Örökségünk Őrei mozgalom olyan generációt nevel, amelynek igénye a magyar épített örökség megbecsülése, amely nemcsak nyilatkozatokban, hanem tettekkel is hozzájárul ahhoz, hogy jövőnk legyen itthon, Erdélyben” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla. Az érdeklődő diákok október 15-ig jelentkezhetnek a versenyre.