Meglehet az ára a „világbéke-teremtésnek”: a koreai út miatt lemondatná az RMDSZ Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármestert

Szucher Ervin 2018. október 04., 18:10

Marosvásárhelyi alpolgármesteri tisztségéből való lemondásra szólította fel csütörtökön délután a Maros megyei RMDSZ Területi Állandó Tanácsa (TÁT) Makkai Gergelyt. Az érintett első reakciójából ítélve úgy tűnik, nem áll szándékában megválni a székétől.

Makkai Gergelynek az alpolgármesteri tisztségébe kerülhet a koreai „kiruccanás” Fotó: Boda L. Gergely

Végzetesnek bizonyult Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármester számára a két héttel ezelőtt tett dél-koreai látogatása. Az RMDSZ Maros megyei szervezete, egy eléggé viharos gyűlés keretében távozásra szólította fel „kiránduló” tisztségviselőjét. Amint megírtuk,

Makkai annak dacára utazott az adófizető állampolgárok pénzén a szöuli világbéke-konferenciára, hogy az RMDSZ vezetői közül többen is felszólították: maradjon itthon, és foglalkozzon a város ügyeivel, a két Korea békítését pedig hagyja másokra.

Makkai, aki a tavaly is szembement a pártvezetéssel, és elutazott a keleti országba, ezúttal – a saját költségén – a feleségét is magával vitte.

„A Marosvásárhelyen hozott politikai döntések jelentősége túlmutat a városon, országos hatása van az itteni politikai cselekvéseknek. Hangsúlyos elégedetlenség fogalmazódott meg egyrészt a közvéleményben, másrészt az RMDSZ-en belül, az alpolgármester és a frakció tevékenységét illetően. A TÁT mindent figyelembe véve arra kéri Makkai Gergelyt, mondjon le alpolgármesteri tisztségéről” – fejtette ki Péter Ferenc. Az RMDSZ Maros megyei elnöke ugyanakkor felkérte a marosvásárhelyi szervezetet, gondoskodjon Makkai utódjáról.

Az esetet kommentálva, Vass Levente városi elnök lapunknak elmondta, hogy ő mindig is a megbékélést szorgalmazta, ezért még az alpolgármester és Bakos Levente tanácsos kollégája elutazása előtt felszólította őket, hogy ha már semmiként nem akarnak lemondani a koreai kiruccanásról, hazaérkezésük után annak ellenértékét fizessék be valamelyik helyi magyar civil szervezet kasszájába.

Mindkét tisztségviselő vállalta a költségek megtérítését, de a mintegy 1500 eurónak megfelelő összeget a csütörtök délutánig nem utalta.

Ennek ellenére Vass tartózkodott a szavazásnál. „Nem szerettem volna megalázni Makkai Gergelyt, ezért egy méltányos büntetést javasoltam két héttel ezelőtt, amit a kollégáim helyeseltek, és ő is elfogadott. Azzal élét vette volna a további kommentároknak. Sajnos nem fizetett, és kitette magát újabb támadásoknak” – mondta el Vass Levente. A városi szervezet elnöke ennek ellenére úgy érzi, a megyei szervezet és annak állandó tanácsa túllépett hatáskörén, amikor lemondásra szólította fel Marosvásárhely alpolgármesterét.

A múlt héten a helyi tanácsban ellenzékben lévő Szabademberek Pártja (POL) is követelte Makkai lemondását.

Kérdésünkre, hogy mi a teendő abban az esetben, ha Makkai Gergely nem hajlandó lemondani, Vass annyit mondott: ezek után már nem az ő tiszte lépni. Megkeresésünkre az érintett nem volt hajlandó elárulni, hogy eleget tesz-e a felszólításnak, vagy továbbra is ragaszkodik az alpolgármesteri székéhez. „Várom az argumentációjukat, hogy mivel váltottam ki a közvélemény hangsúlyos elégedetlenségét” – válaszolt röviden, majd letette a telefont.