Liviu Dragnea házelnök leváltását célzó kezdeményezéssel teszteli az ellenzék a kormánykoalíció egységét

MTI 2018. szeptember 26., 15:46

Liviu Dragnea házelnök leváltására irányuló házszabály-módosítási javaslattal teszteli a román jobbközép ellenzék a PSD-ALDE szociálliberális kormánykoalíció egységét, miután a PSD-t vezető Dragnea a múlt héten párton belüli bírálói nyílt lázadásával szembesült.<

Párton belüli bírálói után, most az ellenzéken a sor, hogy megnyírbálják Dragnea tekintélyét Fotó: Facebook/Liviu Dragnea

Az ellenzéki pártok szerdán iktatták azt a módosító javaslatot, amelynek értelmében a házelnök leváltásáról a képviselőház tagjainak egyharmada kérhet szavazást.

A hatályos házszabály szerint az ellenzék nem kezdeményezheti a házelnök leváltását, ugyanis a házbizottság bármely tagjának visszahívását csak annak a frakciónak a vezetője javasolhatja, amely őt a tisztségre jelölte.

Raluca Turcan, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökhelyettese szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a korrupcióért egy ügyben jogerősen, egy másikban pedig első fokon elmarasztalt Dragnea felelős a román parlament hitelvesztéséért, és Románia nemzetközi megítélésének romlásáért, ezért a parlamentnek meg kell fontolnia a házelnök leváltását.

Az ellenzék nem először próbálkozik ezzel a házszabály-módosítással, amelyet a kormánytöbbség korábban már elvetett.

Mostani próbálkozásukkal azoknak a szociáldemokrata törvényhozóknak a párthűségét akarják tesztelni, akik múlt héten csatlakoztak a Liviu Dragnea lemondását követelő lázadókhoz.

Dragneát a párt három alelnöke nyílt levélben szólította fel lemondásra, mivel szerintük a pártelnök jogi helyzete sérülékennyé teszi a PSD-t, amelynek támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint több mint tíz százalékponttal csökkent a 2016-os választások óta. Dragnea péntek este túlélte a PSD végrehajtó bizottságában rendezett bizalmi szavazást, de tekintélyét megtépázták az ellenszavazatok, és az, hogy immár a nyilvánosság elé kerültek a párton belüli feszültségek.
Az ellenzék házszabály-módosítási kezdeményezéséről a szakbizottság véleményezése után fog szavazni a képviselőház.