Az RMDSZ a románnyelv-oktatás problémáján kívül semmiről nem tárgyal a román koalícióval

Krónika 2018. szeptember 26., 13:49

Amíg nem oldódik meg a kisebbségi elemi iskolákban zajló románnyelv-oktatással kapcsolatos probléma, az RMDSZ nem tárgyal semmiféle más törvénytervezetről a román kormánykoalícióval – nyomatékosította egy szerdai nyilatkozatában Kelemen Hunor.

Fotó: Barabás Ákos

A szövetségi elnököt arról kérdezték újságírók a bukaresti parlamentben, érvényben van-e még a PSD-ALDE-val kötött parlamenti együttműködési megállapodás vagy meg kell újítani azt. Kelemen rámutatott, az egyezmény négy évre szól, és amennyiben azt nem mondja fel valamelyik fél, addig érvényben marad.

„Mi minden ülésszakban végzünk egy kiértékelést. Most azt mondtuk, hogy amíg nem oldódik meg az augusztusban kiadott, az elemi iskolákban zajló románnyelv-oktatást szabályozó rendelet ügye, semmi másról nem tárgyalunk” – idézte Kelement az Agerpres hírügynökség.

A politikus múlt pénteki, a Szövetségi Állandó Tanács kolozsvári ülését követő nyilatkozatához hasonlóan megismételte, reméli, hogy ezen a héten megoldódik a probléma, és akkor ismét terítékre kerülhetnek a PSD–ALDE-koalíció, illetve az RMDSZ törvényhozási prioritásai.

A szövetségi elnök múlt héten Valentin Popa tanügyminiszter leváltását kérte, arra hivatkozva, hogy a tárcavezető két olyan kérdésben – a román nyelv oktatása az elemi osztályokban, valamint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior egyetem egyesítése – sem konzultált az RMDSZ-szel, amelyek rendkívül fontosak a magyar közösség számára.

„A román nyelv oktatása kapcsán azt kértük, hogy sürgősségi kormányrendelettel helyezzék hatályon kívül az augusztusi rendeletnek azt a cikkelyét, amelyet a tanügyminiszter önkényesen, konzultáció nélkül írt meg. Ezt a következő héten kell a kormánynak meglépnie” – nyilatkozta pénteken Kelemen Hunor.

A vitatott kormányrendelet azt írja elő, hogy a kisebbségek nyelvén oktató elemi iskolákban is szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell tanítaniuk a román nyelvet.