Engedély híján csak két napig tiltakoznak a fuvarozók

Bálint Eszter 2018. szeptember 26., 11:36

A korábban bejelentett három nap helyett végül csak kettőn vonulnak utcára a személyszállító vállalatok, és nem is 1000 buszt, hanem csak ennek felét mozgósítják a tiltakozó megmozdulásra.

Fotó: Balogh Levente

Mint mondta, döntésük mögött az áll, hogy nem kaptak engedélyt a bukaresti rendőrségtől eredeti terveik megvalósítására.

Amint arról beszámoltunk, a fuvarozók azt tervezték, hogy szeptember 25–26–27-én az ország különböző vidékeiről ezer busz érkezne a kormánypalota elé, s ezzel egy időben mindhárom napon a munkát is beszüntetik 9 és 17 óra között, amiért előzetesen kérték is a lakosság elnézését, azonban úgy gondolják, hogy ez az egyetlen alternatíva arra, hogy a kormány meghallgassa követeléseiket. Végül

csak szerdán és csütörtökön lesz tüntetés Bukarestben

– mondta el a COTAR illetékese, mindkét napon 9 és 15 óra között, és a jóváhagyás szerint csak 500 busz vesz részt rajta.

Mint a fuvarozók a tiltakozó megmozdulást bejelentő közleményükben rámutattak, a Társadalmi Párbeszéd Bizottság napirendjén szereplő egyik, a közúti fuvarozásra és annak melléktevékenységeire vonatkozó, a 2011/27-es kormányrendeletbe foglalt előírások alkalmazási módszertanának módosítására és kiegészítésére vonatkozó alponttal elégedetlenek. Meglátásuk szerint jelenleg nem időszerű a 2011/980-as miniszteri rendelettel szentesített előírások módosítása, és kérik azok levételét a napirendről, mivel az „negatívan hat ki a megyei és megyeközi személyszállításra”, és „súlyos kárt okozna azoknak a lakosoknak, akik a menetrendszerinti közúti személyszállítás haszonélvezői”.

Amennyiben a közlekedési minisztérium nem vonja vissza a tervezett módosításokat, úgy a közúti fuvarozók felszólítják Viorica Dăncilă kormányfőt, hogy hívja vissza tisztségéből Lucian Șova szaktárcavezetőt.

A COTAR szerint a fuvarozás jelenleg válsághelyzetben van, miután az üzemanyagok ára a tavalyi év azonos időszakához mérten több mint 18 százalékkal emelkedett, munkaerőhiánnyal kell megküzdeniük, a kormány döntései nyomán kénytelenek emelni a fizetéseket, nincs megfelelő infrastruktúra, gyengül a román deviza, és csaknem 2,6 százalékkal nőtt a szállítási szolgáltatások terén az infláció.

A közlekedésügyi miniszter azonban egészen másként látja a helyzetet. A hétvégén úgy nyilatkozott, hogy

a fuvarozók elégedetlenségének igazából az az oka, hogy a személyszállításban érdekelt „nagyágyúknak” nem tetszenek a versenytárgyalások,

azt szeretnék, ha automatikusan meghosszabbítanák a szerződéseiket még 5–6 évvel. Rámutatott: fuvarozók által vitatott jogszabályjavaslat módosítaná a pontrendszert, amellyel a megyén belül lebonyolított személyszállításra kiírt versenytárgyalásokon részt vevő cégeket értékelik. A hatályos törvény szerint döntő kritérium, hogy mennyi ideje fuvaroz egy cég az említett útvonalon – sok cégnek pedig nem tetszik az előírás tervezett eltörlése. Az új pontrendszerben az útvonalak odaítélésében a járműpark kora lenne a sorsdöntő. Șova azt mondja, a mostani pontrendszer vezetett oda, hogy az útvonalak 90 százalékán immár 15 éve ugyanazok a cégek szállítanak.