Fityiszt mutat a tanügyminisztérium – a vitatott rendelet visszavonása helyett továbbképzésben részesítik a romántanárokat

Bíró Blanka , Rostás Szabolcs 2018. szeptember 26., 11:02

Nehezen hihető, hogy egyhamar visszavonják a kisebbségi elemi osztályokban történő románoktatásra vonatkozó minisztériumi rendeletet, miután több megyében hozzáláttak a román szaktanárok továbbképzéséhez.

Nem tisztul a kép. A tömbmagyar vidékeken egyelőre lehetetlen gyakorlatba ültetni a kormányhatározat rendelkezéseit.

Fittyet hány a bukaresti oktatási minisztérium az elemiben történő románnyelv-oktatással kapcsolatos tiltakozásra és felháborodásra, illetve a sokat vitatott kormányrendelet visszavonására vonatkozó felszólításokra. Lapunk értesülései szerint ebben az időszakban több erdélyi megyében szakmai továbbképzést rendeznek ama román szaktanárok számára, akik szeptember 10-e óta a nemzeti kisebbségekhez tartozó kisdiákoknak oktatják a román nyelvet az augusztus 23-án kibocsátott, 9-es számú rendelet alapján.

Kolozs megyében például ezen a héten három napon keresztül készítik fel a román pedagógusokat, miként kell az állam nyelvére tanítaniuk a magyar elemistákat. Mindez arról árulkodik, hogy

sok helyen nem törődnek a pedagógusok, a szülők, a tágabb értelemben pedig a magyar és német közösség tiltakozásával, és nem számítanak a kormányrendelet visszavonására.

Holott – mint arról beszámoltunk – az ügyben a tanévkezdés óta japánsztrájk folyik a magyar iskolákban, valamint tagozatokon, petíciót juttatott el a minisztériumhoz a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) és a Magyar Szülők Szövetsége is, utóbbi szervezet pedig tüntetéssorozatot szervez több megyei tanfelügyelőség előtt. (A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal elutasította a keddre és szerdára meghirdetett demonstrációt, kizárólag a csütörtöki és pénteki megmozdulást engedélyezve).

Nem mellékes, hogy

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök korábban arról beszélt, ígéretet kapott Liviu Dragneától, a kormánykoalíciót vezető Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökétől arra, hogy legkésőbb ezen a héten a kormány sürgősségi rendelettel visszavonja az egy hónapja elfogadott vitatott törvénymódosítást.

A rendelkezés gyakorlatba ültetését egyébként számos erdélyi és székelyföldi megyében lehetetlenségnek tartják, ezért ez a mai napig nem történt meg. Szatmár megyében például továbbra is a magyar tanítók oktatják a román nyelvet az elemi osztályokban, vállalva annak az ódiumát, hogy ezekért az órákért nem kapnak javadalmazást, hiszen a kormányrendelet ezt megvonta tőlük.

„A kialakult helyzet ellenére már csak a gyerekek és a szülők iránti tiszteletből sem mondanak le erről, a mi pedagógusaink nem olyanok” – állapította meg a Krónikának Kallós Zoltán Szatmár megyei helyettes főtanfelügyelő. Elmondta,

Szatmárban egyszerűen nem volt kire bízni a kisebbségi kisdiákok románnyelv-oktatását, hiszen nincsenek katedra nélkül maradt, felsőfokú végzettségű romántanárok,

ugyanakkor számos román tanítói  állás maradt betöltetlen. Kallós Zoltán úgy véli, veszélyes lavinát indítottak volna el azzal, ha meghirdették volna a románórákat az elemi osztályokban, az átigazolások folytán ugyanis többek között általános iskolákban maradtak volna állások betöltetlenül. „Abban bízunk, hogy a rendeletet mihamarabb visszavonják” – tette hozzá a főtanfelügyelő-helyettes.

Kovászna megyében ugyancsak kivárnak, és abban reménykednek, hogy az oktatási minisztérium előbb-utóbb visszavonja a sürgősségi kormányhatározatot. Kiss Imre főtanfelügyelő lapunknak elmondta, a háromszéki elemi osztályokban még mindig a tanítók tartják a románórákat. Bár begyűjtötték a romántanároktól, hogy kik vállalják az alsó tagozaton való tanítást, ez még távolról sem elég arra, hogy minden órát lefedjenek. Kérték ugyan újabb állások létrehozását a minisztériumtól, de még nem kaptak választ.

„Amíg az újabb posztokra nincs jóváhagyás, nem tudunk alkalmazni, és egyszerűen nem tudjuk gyakorlatba ültetni a kormányhatározatban foglaltakat. Ez patthelyzet, hiszen a jogszabály, amíg azt nem érvénytelenítik, hatályos, de egyszerűen alkalmazhatatlan” – szögezte le a főtanfelügyelő. Hozzátette, a vakáció utolsó napján kaptak átiratot a minisztériumtól az alkalmazásra vonatkozóan, de azóta nem érkezett semmilyen újabb utasítás, sőt az újabb állások meghirdetésére vonatkozó megkeresésre sem válaszoltak. Kiss Imre úgy tudja, miközben a többség alkalmazta a kormányrendeletet, és már romántanárok tanítanak az elemi osztályokban, hozzájuk hasonlóan Erdély még két-három megyéjében kivárnak.

A szórványban egyszerűbb volt a kivitelezés, a tömbmagyar megyékben viszont rengeteg tanárra lenne szükség. A háromszéki szakember szerint már kellene érkezzenek a visszajelzések, hogy miként működik a módszer, azonban mindenki hallgat.

Valószínűleg minden tanfelügyelőség próbálja helyi szinten valahogy megoldani a problémát, képzést szervezhetnek a romántanároknak, felmerült, hogy ezt a Pedagógusok Háza lebonyolíthatja, ám ez tűzoltómódszer, három nap alatt nem lehet elsajátítani, amit a tanítók évekig tanulnak”

– mondta Kiss Imre. A háromszéki főtanfelügyelő úgy véli, politikai döntésnek kell születnie a kormányrendelet érvénytelenítéséről, hiszen a szakma már minden szinten kifejezte, hogy az új intézkedés nem jó sem a gyereknek, sem a tanítóknak, sem a romántanároknak.

Lapunk különben úgy tudja, hogy számos tanító jogi útra készül terelni a vitatott miniszteri rendelet nyomán kialakult helyzetet, ugyanakkor a pedagógusok többsége úgy véli, az ügyben a szülők erélyes fellépése hozhat megoldást, a minisztérium ugyanis hajlamos figyelmen kívül hagyni a pedagógustársadalom akaratát és szempontjait.