Repkedő színfoltok a botanikus kertben – hazai és egzotikus lepkéket mutatnak be a kolozsvári füvészkertben

Bede Laura 2018. szeptember 25., 18:45

Látványos „tárlatanyaggal”, ismeretterjesztő és interaktív programokkal várják az érdeklődőket a kolozsvári botanikus kert egyik üvegházában, ahol a tervek szerint szeptember 30-ig lehet megtekinteni a Lepkék a levegőben című élő lepkekiállítást.

A kiállításon magyar nyelvű leírást is olvashatunk a különböző fajokról Fotó: Bede Laura

Az egzotikus lepkéken kívül ezúttal hazai fajokat is bemutatnak a kolozsvári botanikus kert egyik üvegházában nyílt időszakos élő lepkekiállítás második kiadásán.

„A hazai lepkéket az élő faunából hozzák be kollégáink két-három naponta és kieresztik őket az üvegházba. Természetesen csak gyakori fajokról van szó, nem védettekről, és olyan lepkék szerepelnek a kiállításon, amelyek ebben az időszakban repülnek” – mondta el tárlatvezetés közben Macalik Kunigunda biológus, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének oktatója, a kiállítás egyik szervezője. Kifejtette, az egzotikus lepkéket bábállapotban rendelik tenyészetből.

Ezen fajok élőhelye Közép-Amerika, Dél-Amerika, Ázsia, Ausztrália és Indonézia.

Számukra optimális körülményeket kell biztosítani: ahhoz, hogy kirepüljenek magas hőmérsékletre és nagyon magas páratartalomra van szükség. „Ezt mi egy kis üvegházban tudjuk biztosítani számukra, és miután a lepkék kirepülnek a bábokból, a rá következő nap kieresztjük őket a kiállításba.

Idén több fajból, összesen tizenháromból rendeltünk, és az egyedszámok fajonként változnak, tíztől-harmincig. Ezek nem egy időben kelnek ki, úgyhogy nagyon nehéz megjósolni, hogy melyik lepke mikor fog repülni a kiállítás keretében” – részletezte a biológus. Az előkészületek részleteibe beavatva elmondta, a bábokat tíz nappal a kiállítás előtt vették meg, nevelgették őket, szeptember 20-án megnyitották a tárlatot, és terveik szerint 30án zárják.

Macalik Kunigunda arról is beszámolt, hogy

ezek a lepkék természetes körülmények között is rövid élettartamúak felnőtt életüket tekintve.

Viszont mivel a kiállító tér szűkös, a látogatók folyamatosan jönnek-mennek, sérül a szárnyuk, illetve nem tudnak természetesen táplálkozni, ezért is pusztulnak el rövidebb idő alatt a kiállítás során. „Szerencsére ezeket a lepkéket lehet mesterségesen táplálni, ezért tudjuk őket lepkeházban tartani, máskülönben elpusztulnának pár nap után. A kifejlett lepkék a hernyókkal ellentétben – amelyek levéllel táplálkoznak – pödörnyelvvel rendelkeznek és nektárral táplálkoznak” – fogalmazott a biológus, aki szerint ez a jellemző valamenynyi hazai fajnál megmutatkozik, valamint a mérsékelt égövi, és trópusokon levő lepkék nagy része is így táplálkozik, illetve vannak olyan fajok, melyek nagyon érett gyümölcsöket fogyasztanak. Érdekességként megjegyezte, hogy vannak olyan fajok, amelyek madarak vagy denevérek ürülékét szívogatják, illetve számon tartanak olyan fajokat is, amelyek kifejlett állapotban nem rendelkeznek szájszervvel és egyáltalán nem táplálkoznak.

Az idei kiállítás attrakciója egy ilyen faj, az atlaszlepke. Ez a Pávaszemek családjába tartozó faj, amely sötétben repül, és nagyon rövid az élettartama. Természetes életkörülmények között is maximum egy hetet él”

– mutatott rá a szakember.

Az atlaszlepkék nem táplálkoznak, egyedüli szerepük felnőtt korban a szaporodás Fotó: Pénzes Janka

Kifejtette, mivel egyáltalán nem táplálkoznak, az egyetlen szerepük a felnőtt korban a szaporodás, tehát gyakorlatilag a párzás és a peték lerakása. A biológus szerint bámulatos, hogy ez a lepke mennyi energiát tud gyűjteni hernyó állapotban, amely elegendő kell, hogy legyen a bebábozódáshoz, a kibújáshoz, párzáshoz és egy heti életben maradáshoz. Szintén érdekessége a fajnak, hogy nagyon nagyok a bábjai és selyemből vannak. A selyemhernyóval ellentétben az atlaszlepke selyemszálai rövidek és világosbarnák, ezért törtselyemnek hívják.

Az látogatók további érdekességeket tudhatnak meg a hazai és egzotikus lepkékről naponta 10–17 óra között, valamint ismeretterjesztő és interaktív programokkal várják őket. A Lepkék a levegőben című kiállításon a botanikus kerti belépővel lehet részt venni.