Varga László Edgár költő frissen kapott Csiki László-díjáról: megerősítés az elismerés

Kiss Judit 2018. szeptember 24., 17:24

„Egyfelől nagy öröm, ugyanakkor megerősítés is a díj, hiszen négy év munkáját ismerte el ezzel a szakma” – mondta el Krónika megkeresésére Varga László Edgár kolozsvári költő, lapunk volt munkatársa, akit Csiki László-díjjal tüntettek ki.

Varga László Edgár: „ a díjak egyik fő feladata, hogy felhívják a nagyközönség figyelmét a szerzőkre és műveikre” Fotó: Hargita Megyei Tanács

Csiki László sepsiszentgyörgyi költő, drámaíró, műfordító tíz éve hunyt el, a róla elnevezett irodalmi díjat a néhai Kántor Lajos kolozsvári irodalomtörténész ötlete nyomán hozták létre, ismertette Lövétei Lázár László költő, a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Kiadóhivatal vezetője.

Lövétei hozzátette: sok tehetséges fiatal író közül kellett az irodalmi díj nyertesét kiválasztani, így nem volt könnyű feladat. Varga László Edgár is úgy fogalmazott, nagyon erős mezőnyben „versenyezett”. „Ha ugyan lehet ezt versenynek tekinteni, mert nem lehet. Az elmúlt két évben sok kiváló kötet jelent meg fiatal erdélyi szerzők tollából” – mondta a szerző. Hozzátette,

külön öröm számára, hogy egy Csiki Lászlóról elnevezett elismerést vehetett át, akit nagy formátumú alkotónak tart, mint fogalmazott, megtiszteltetést jelent a nevével fémjelzett szellemi közösséghez tartozni.

„A könyvem utóéletében is sokat jelent ez, hiszen a díjak egyik fő feladata, hogy felhívják a nagyközönség figyelmét a szerzőkre és műveikre” – mutatott rá a szerző.

Kérdésünkre arról is beszélt, milyen újabb köteten dolgozik. „Jelenleg a fő projekt Arthur Rimbaud afrikai verseinek megírása, ezt a szerepjátékot már 2016-ban elkezdtem, a bejárónőm: isten anyagával párhuzamosan is dolgoztam már rajta, az elején ugyanis azt gondoltam, hogy annak egy ciklusa lesz. Közben nyilvánvalóvá vált azonban, hogy nem tud beilleszkedni ebbe a könyvbe, és terjedelemben is többet kíván, így önálló kötet lesz belőle előbb-utóbb. Közben azért másmilyen verseket is írok, és a próza irányába is vannak lépegetések” – mondta Varga László Edgár.