Az oktatási tárca „lenyúlta a telket”, nem lehet bővíteni a Megbékélés Parkját Aradon

Krónika 2018. szeptember 24., 10:27

Immár biztos, hogy egyhamar nem valósul meg az aradi önkormányzat terve a román–magyar Megbékélés Parkjának bővítéséről: a városháza nemrég szerződést bontott azzal a céggel, amellyel négy éve kötöttek szerződést a munkálatok kivitelezéséről.

A román–magyar Megbékélés Parkját 2005-ben avatták fel, itt található az aradi vértanúk emlékére 1890. október 6-án felállított Szabadság-szobor, és a vitatott román diadalív

A News.ro hírügynökség szerint a kormánnyal fennálló nézeteltérés áll a történtek hátterében: az aradi önkormányzat még 2014-ben igényelt egy 1650 négyzetméteres területet, ám az ígéretek ellenére azóta sem kapta meg az oktatási minisztériumtól.

A Szabadság-szobrot is magában foglaló parkot az eredeti tervek szerint padokkal szegélyezett, szökőkutakkal díszített zöldövezettel kötötték volna össze az 1896-ban megépített, 35 méter magas víztoronnyal

– az erről szóló szerződést bontották most fel.

 A park korszerűsítési és bővítési munkálatait még 2013-ban el kellett volna kezdeni a leromlott állapotok miatt, azonban csak két évvel később nyitották meg az építőtelepet, mivel a versenytárgyalás eredménye ellen óvott a vesztes cég. A projekt első szakasza 2016-ra elkészült – ennek keretében felújították a park jelenlegi területét, zöldövezetet alakítottak ki, amelyet öntözőrendszerrel láttak el, és felújították a bútorzatot.

A második szakaszra azonban már nem került sor, mivel a munkálatokat végző vállalkozó rájött, hogy nincs a város tulajdonában a tervekbe foglalt teljes terület.

Egy 1650 négyzetméteres rész ugyan korábban valóban városi tulajdonban volt, ám az 1990-es évek közepén az önkormányzat 99 évre koncesszióba adta azt a megyei tanfelügyelőségnek egy szálloda megépítésére. A beruházást az oktatási minisztérium finanszírozta, és önmagát jelölte meg a terület tulajdonosaként, ezt telekkönyvezték is. Az aradi helyi hatóságok több ízben is tárgyalóasztalhoz ültek a szaktárca illetékeseivel, és megállapodtak abban, hogy a területet visszahelyezik a város tulajdonába, erre azonban azóta sem került sor.

„Az aradi önkormányzat törvényes lépéseire nem érkezett válasz. A tanügyminisztériumnak határozattervezetet kellett volna kezdeményeznie, amely hatályon kívül helyezte volna a 2006/1705-ös számú kormányhatározatot, ami a 99 évre a tanfelügyelőségnek koncesszióba adott területet átadta a román állam tulajdonába. Erre nem került sor” – magyarázta a történteket a News.ro hírügynökségnek Ralu Cotrău, az aradi városháza szóvivője.

A helyzet visszásságát fokozza, hogy a több mint 8 millió lejből megépült szállodát hat éve nem használják, mivel a belső munkálatok befejezésére már nem utaltak ki pénzt.

Ugyanakkor a park kibővítésére kiszemelt területeket senki sem használja és nem is gondozza, gazos és szemetes. Mint ismeretes, a román–magyar Megbékélés Parkját 2005-ben avatták fel, itt található az aradi vértanúk emlékére 1890. október 6-án felállított Szabadság-szobor, és a vitatott román diadalív. A park kialakítására akkor 13 millió lejt költöttek, amiből 10 millió a diadalívre ment el. A környéket a Szabadság-szobor miatt nagyon sok magyar turista keresi fel.