Fokozódhat az örökbefogadási kedv: jótékonyak a kormány által elfogadott módosítások

Bíró Blanka 2018. szeptember 24., 09:44

Növelni fogja az örökbefogadási kedvet, és gyorsítja az ügyintézést az érintett szakemberek szerint az örökbefogadásra vonatkozó jogszabály módosítása. Nő például az alkalmasságról szóló bizonylat érvényessége, csökken a bürokrácia, és új anyagi juttatásokat is bevezet.

Növelni fogja az örökbefogadási kedvet, és gyorsítja az ügyintézést az érintett szakemberek szerint az örökbefogadásra vonatkozó jogszabály módosítása, amelyet múlt heti ülésén fogadott el a szociálliberális kormány. Mint a munkaügyi minisztérium közleménye kiemeli,

a törvény leglényegesebb módosításai, hogy két évről öt évre növelték az örökbefogadásra való alkalmasságról szóló bizonylat érvényességét. Ugyanakkor eltörölték azt a kötelezettséget, hogy a gyerekvédelmi igazgatóságnak a kiskorú negyedfokú rokonait is meg kell keresnie, és a beleegyezésüket kell kérnie, mielőtt az örökbeadásra vonatkozó iratcsomót megnyitná.

A minisztérium közleményében úgy fogalmaz, ezek a módosítások felgyorsítják a folyamatot, csökkentik a bürokráciát, és rugalmasabban lehet kezelni a szülők esetében az örökbefogadásra való alkalmasság megállapítását, vagy a gyerek örökbe adhatóságára vonatkozó státus kiállítását.

A módosítás arra is kitér, hogy rugalmasabban kezelik a 14 évet betöltött kiskorúak nemzetközi adoptálásának lehetőségét, így növelve a fiataloknak az esélyét, hogy családra találjanak, valamint ne kelljen a testvéreket elválasztani, ha az egyik közülük már betöltötte a 14. életévét.

Több pénzt adnak

A módosítás új anyagi juttatásokat is bevezet, így 1,2-es a szociális referenciamutatóval (ISR) számolva a 3 és 6 év közötti gyerekek esetében havi 600 lej támogatást biztosítanak az örökbefogadó családnak. Ez a pénz akkor is jár korhatártól függetlenül, ha a gyerek fogyatékkal élő, valamint akkor is, ha két testvért egy család vesz örökbe. Ötven százalékkal növelték a támogatás összegét, így havi 900 lejt kapnak azok az örökbefogadó családok, amelyek 7 évesnél nagyobb gyereket vállalnak, súlyosan fogyatékos gyereket vagy három testvért vesznek örökbe.

Az anyagi támogatást az örökbefogadás véglegesítése pillanatától kapja a család mindaddig, míg a gyerek betölti a 18. évet, ám ha folytatja a tanulmányait, akkor 26 éves koráig meghosszabbítják.

Az örökbefogadó család évi 1500 lejre jogosult a rehabilitációs költségek fedezésére, ha erre orvosi javaslatra szükség van. Az összeget az örökbefogadás utáni megfigyelési időszak alatt folyósítják. Ugyanakkor, ha a család más megyéből fogad örökbe, az állam állja az utazás és szállás költségeit, legtöbb tíz napra napi 200 lejt folyósítanak személyenként.

Fotó: Kristó Róbert

Jótékony módosítások

Több szempontból is jótékonynak nevezte a módosítást a Krónika megkeresésére Vass Mária, a Kovászna Megyei Gyerekvédelmi és Szociális Igazgatóság vezetője. Mint rámutatott, egyrészt megkönnyíti az örökbeadhatóság megnyitását, ha már nem kell a negyedfokú rokonok engedélyét is kérni, másrészt, mivel két évről öt évre hosszabbították meg a örökbefogadásra való alkalmasságot igazoló bizonylat érvényességét, a szülők is nagyobb kedvvel vágnak bele a procedúrába.

Gyakran előfordult például ugyanis, hogy egy család már örökbe fogadott egy gyereket, s szívesen vállaltak volna még egyet, de akkor az egész folyamatot újra kellett kezdeniük.

Sokan ugyanakkor az óriási bürokrácia miatt vonakodtak, így nagyobb kedvvel vágnak bele, hiszen ha öt évre érvényes a bizonylat, nem kell aggódniuk, hogy telik az idő, nem találnak gyereket, és  elölről kell kezdeniük a rengeteg dokumentum összegyűjtését, újra el kell végezniük a képzést.

Mint a szakember tájékoztatott, Kovászna megyében például az idén szeptemberig 15 bizonylatot adtak ki, hogy a család alkalmas az örökbefogadásra – ez jó arány, hiszen tavaly egész évben 16-ot állítottak ki. Ezalatt az időszak alatt hat örökbeadást véglegesítettek, tizenegy esetben megtörtént az elhelyezés örökbeadás céljából.

Idén összesen 32 gyerekről mondták ki, hogy örökbe adható, ez tavaly 57 esetben történt meg, de abban bíznak, hogy az év végéig ez a szám még növekszik. Vass Mária kérdésünkre rámutatott, országos nyilvántartás van az örökbe adható gyerekekről és a bizonylattal rendelkező potenciális szülőkről, tehát az egyeztetések országos szinten történnek. Hangsúlyozta a módosítás valószínűleg érvénybe lép, amint megjelenik a Hivatalos Közlönyben, hiszen ez esetben nincs szükség külön alkalmazási módszertanra.