Megkezdődött pénteken a PSD Országos Végrehajtó Bizottságának ülése

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 21., 17:14

Pénteken délben megkezdődött a parlamentben a Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottságának ülése.

Dragnea szempontjából az ülésnek komoly tétje van

Az ülésen részt vesz Liviu Dragnea pártelnök, Viorica Dăncilă miniszterelnök, az Országos Állandó Bizottság tagjai, a megyei szervezetek vezetői, valamint a párt belső szervezeteinek elnökei.

Az ülés fő napirendi pontja a párt három alelnökének kezdeményezése, akik levélben szólították fel Dragneát, hogy mondjon le a PSD és alsóházi elnöki tisztségéről,

és a párt irányítását az ügyvezető elnöki tisztséget betöltő Viorica Dăncilă vegye át.

A levelet megfogalmazó három vezető politikus, Paul Stănescu PSD-alelnök, kormányfőhelyettes, regionális fejlesztési és közigazgatási miniszter, Gabriela Firea PSD-alelnök, Bukarest főpolgármestere, valamint Adrian Ţuţuianu PSD-alelnök és szenátusi alelnök, több támogatójuk társaságában együtt érkeztek az ülésre.

Bukarest főpolgármestere, egyben PSD-alelnök Gabriela Firea a CExN előtt úgy nyilatkozott, meglátása szerint a gyűlés fő tétje az ő kizárása lesz, mivel volt bátorsága kimondani, hogy Liviu Dragnea pártelnök már nem tartja magát vállalásaihoz. Firea kifejtette, arra is fel van készülve, hogy a tanácskozáson indítványozni fogják két, Dragnea számára „kellemetlenné vált” miniszter (Paul Stănescu közigazgatási és regionális fejlesztési miniszter, kormányfőhelyettes, valamint Tudorel Toader igazságügyi miniszter) menesztését.

A főpolgármester leszögezte, hogy a Dragnea lemondását kérő levél aláírói „száz százalékban” támogatják a PSD-ALDE koalíció és a Viorica Dăncilă vezette PSD-ALDE kormány fennmaradását, és nem fognak olyan lépéseket tenni, amelyek ezt a kabinetet veszélyeztetik.