Diaszpóra-tüntetés: Bűnvádi eljárás indult a román csendőrség vezetői ellen

MTI 2018. szeptember 21., 14:59

Hivatali visszaéléssel és hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítja Romániában az ügyészség a csendőrség három vezetőjét az augusztus 10-i kormányellenes tüntetés ügyében, amikor a rendfenntartó erők és a tüntetők között verekedés tört ki.

Cucoșt és Sindilét „csak” hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítják Fotó: Agerpres/Archív

Az ügyben a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség kezdett vizsgálódni, miután Klaus Johannis államelnök felszólította a hatóságokat, vizsgálják ki a csendőrség fellépését. Az elnök azzal vádolta a csendőrséget, hogy indokolatlanul alkalmazott erőszakot.

A vádhatóságra pénteken beidézték Ionuț Cătălin Sindile ezredest, a román csendőrség parancsnokát, annak első helyettesét, Gheorghe Sebastian Cucoșt, valamint Laurențiu Cazan őrnagyot, a bukaresti csendőrség vezetőjét, ahol tudomásukra hozták, hogy bűnvádi eljárás indult ellenük.

Összesen mintegy 770 tüntető tett feljelentést a csendőrség ellen, akik fizikai bántalmazás vagy a könnygáz által elszenvedett sérülések miatt tettek panaszt. A bukaresti csendőrség vezetőjét hivatali visszaéléssel, Sindilét es Cucoșt hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítják.

Korábban a csendőrség is feljelentést tett a szervezett bűnözés elleni ügyészségen (DIICOT) az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérlet, illetve az államhatalom gyakorlásának a nemzetbiztonságot veszélyeztető akadályozása miatt, szintén az augusztus 10-i tüntetések ügyében. Az ellenzéki média szerint ezzel azt akarják elérni, hogy a DIICOT indítson vizsgálatot, s így az akta kerüljön át ehhez a vádhatósághoz, amelynek élére nemrég neveztek ki új főügyészt a jelenlegi igazságügyi miniszter javaslatára.

A csendőrség vezetői elutasították az ellenük felhozott vádakat, szerintük jogszerű és szakszerű volt a beavatkozásuk, amelyet egyes tüntetők erőszakossága tett indokolttá.

A csendőri beavatkozást bírálók szerint azonban a karhatalmi erők provokálták a tiltakozókat, és szerintük szándékosan nem emelték ki a békés tömegből a futballhuligánokat, hogy később megindokolhassák erőszakos fellépésüket.

Augusztus 10-én a román diaszpóra tüntetéseként meghirdetett demonstráció zajlott a román fővárosban annak a kormányellenes tüntetéssorozatnak a részeként, amely tavaly januárban kezdődött. A tüntetők azt követelik, hogy a kormánykoalíció ne enyhítse a büntető törvénykönyv szigorát a korrupciós bűncselekmények esetében, és ne hozzon olyan intézkedéseket, amelyek a korrupció miatt már elítélt politikusoknak kedveznek. A román kormánykoalíció azzal indokolja ezen lépések szükségességét, hogy a vádhatóság visszaéléseket követett el az elmúlt években.