Pataky István 2018. szeptember 20., 20:28

„Magyarosíthatjuk” Románia alkotmányát

A kampány már pörög, a közösségi oldalakon szembejönnek velünk a mosolygó családokkal illusztrált igen pártiak és az öles betűkkel bojkottra szólítók, akik szerint felesleges a referendum.

Bár nem kérdeznek rá egyértelműen a család fogalmának módosítására a népszavazáson (a kérdés úgy szól: Egyetért az alkotmánymódosító törvénnyel abban a formában, ahogy azt a parlament elfogadta?), de a „tét” ismert: egy férfi és egy nő házasságaként határozzák-e meg a román alkotmányban (is) a családot.

Az igazi kérdés, üzenet viszont ennél sokkal fontosabb. Arról van szó, ami a gazdasági válság által megviselt európaikat a végletekig megosztja: megőrizni a hagyományos értékeket – a családon kívül ide sorolva egyebek mellett a közösséghez, nemzethez való tartozás fontosságát is – vagy természetessé tenni a változó idők üzenetét, az egyén totális és korlátlan szabadságának egyeduralmát, amibe minden belefér, ha azt egy hatékony médiakampány előzi meg?

Bár mifelénk sokan azt sugallják, hogy ez a kérdés a „fejlett” Nyugat-Európában már régen eldőlt, s csak mi, „posztkommunisták” nem értjük a lényeget, a helyzet egyáltalán nem így áll. Minden jelenlegi politikai, társadalmi vita a kontinens nyugati felében e dilemma körül forog. Hamis az a tézis, miszerint Németországban, Franciaországban vagy Olaszországban a liberális világnézet fetisizált tematikái már egyeduralkodóak. Berlin, Párizs, Róma olykor fényévnyi távolságra áll a német, francia, olasz kisvárosok, falvak népétől a tradíciót érintő kérdések megítélésében.

Nemcsak a hagyományos család védelméről, s végképp nem a melegek jogairól van szó az októberi referendumon, hanem két szemben álló világnézet megmérettetéséről. A család alkotmányos megfogalmazásának támogatóit gőgösen lenézők érdekes módon az urnáktól való távolmaradásra szólítanak. Pedig lehet nemmel is voksolni, s az elutasítók győzelmével jól megleckéztetni a „maradiakat”. Vajon miért kerülik e megmérettetést? Mondják: értelmetlen a referendum, nem szavazással kell ilyen kérdéseket eldönteni, a homoszexuálisok ellen hangol a felvetés, értelmetlen pénzkidobás az egész akció. Nagyon sok igazság van ezekben az érvelésekben. Csakhogy ezen már túl vagyunk. Eldőlt, lesz referendum.

Mi, erdélyi magyarok épp annyira vagyunk érintettek abban, hogy megválaszoljuk, milyen világot szeretnénk a közeljövőben, mint a velünk együtt élő románok. Nem véletlen az ortodox egyház és az erdélyi történelmi egyházak egységes álláspontja a kérdésben. Szimbolikus döntést hozhatunk, jelezhetünk a most taktikázni próbáló politikai pártoknak. „Magyarország védi a házasság intézményét, mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony” – áll a magyar alaptörvény első paragrafusai között. Októberben egy igen szavazattal „magyarosíthatjuk” Románia alkotmányát.