Élő falukép városon: friss termékeket lehet beszerezni Csíkszeredában, Kolozsváron és Marosvásárhelyen

Bede Laura , Szász Cs. Emese 2018. szeptember 20., 17:47

Több erdélyi településen szerveznek a hétvégén vásárt azzal a céllal, hogy támogassák a helyi termelőket, valamint hogy a városi emberek megismerkedjenek a vidéki élettel, a termékek előállítási folyamatával.

Fotó: Pinti Attila

A vidéket szeretnék közelebb hozni a városi emberekhez a hétvégén Csíkszeredában, ahol immár hatodik alkalommal szervezik meg a Falu a városban elnevezésű családi rendezvényt a Temesvári sugárúton, az Óceán üzlettel szemközti zöldövezetben.

Nem a tradicionális székely falut szeretnénk bemutatni, hanem a mai falu képét, tradícióival és modern elemeivel együtt. A látogatóknak lehetőségük nyílik tehénfejésre, állatetetésre, traktorvezetésre, a gyerekek kipróbálhatják a szénaboglyába ugrálást, illetve számos más tevékenységgel várjuk őket”

– mondta el a Krónika megkeresésére Mihály László, a rendezvény egyik főszervezője. Hozzátette, szeretnék mélyebben megismertetni a városi emberekkel a vidéki életét, annak szépségeivel, de nehézségeivel együtt. „Helyben készül például a túrós puliszka, a résztvevők szóba állhatnak a gazdákkal, és alaposabb képet kaphatnak arról, honnan származik az élelem, milyen erőfeszítések árán jön létre. Személyes kapcsolatok alakulnak ki a termelők és vásárlók között. Az egyik célunk, hogy minél több település képviseltesse magát, és tudja megmutatni, hogy mire büszke” – részletezte a szervező.

Kifejtette, szombaton és vasárnap körülbelül 10-12 település képviselteti magát azzal, amit meg szeretne mutatni magáról: van, akinek a juhtartás a mestersége címere, más a sajtműhelye termékét szeretné bemutatni. Mihály László arról is beszámolt, hogy az elmúlt évek egy-egy ilyen rendezvényén a 10 ezret is meghaladta a látogatók száma, így a Falu a városban Csíkszereda egyik legnépszerűbb rendezvényévé nőtte ki magát.

Fotó: Pinti Attila

Bejön a vidék a kolozsvári sörkertbe

A kolozsvári Planetáriumban (Szentegyház utca 4. szám) is termelői vásárt szerveznek szombaton és vasárnap. A kincses város központjában található sörkertben friss és minőségi termékeiket kínálják a Kolozs megyei termelők. A látogatók a házikenyértől az aprósüteményekig, a friss gyümölcsöktől a lekvárokig mindenféle finomság közül válogathatnak.

A vásár egyik érdekessége, hogy a résztvevőket terített asztalokkal várják, ahol akár helyben fogyaszthatnak a portékákból egy finom kolozsvári kézműves sör kíséretében.

Az esemény másik különlegessége, hogy szombat este a szervezők helyi zenészeket várnak örömzenélésre (jam sessionre). A kétnapos vásár 10–21 óra között látogatható, a belépés ingyenes.

Vásár családi programként Marosvásárhelyen

Két és fél évvel ezelőtt alig tíz termelővel szervezték meg első alkalommal Marosvásárhelyen a Local Farmers’ Marketet azzal a céllal, hogy támogassák a helyi termelőket és kézműveseket portékáik értékesítésében, népszerűsítésében, valamint lehetőséget nyújtsanak arra, hogy a vásárlók rendszeresen hozzájussanak helyi, egészséges és minőségi termékekhez egy helyen.

A rendezvény idei kiadásán, pénteken 8 és 19 óra között több mint 35 termelő árúja közül lehet válogatni a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán, valamint a Rákóczi lépcső alatti kisutcában. A vásárban

szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy mindannyian felelősek vagyunk saját egészségünkért, hiszen nem mindegy, hogy mit fogyasztunk.

Ugyanakkor felelősek vagyunk saját gazdaságunk fejlődéséért is, hiszen a helyben helyitől vásárolt termékek nemcsak frissebbek, mint az importárú, de a helyi készítmények beszerzésével hozzájárulunk saját gazdaságunk erősítéséhez is.

Az egyre népszerűbb rendezvény a helyi termelők támogatásán kívül időnként alkalmat nyújt a helyi civil szervezeteknek a vásárban, különböző programjaik bemutatására, népszerűsítésére, valamint adományok gyűjtésére. Szeptemberben a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata lesz jelen a Mosolykifli nevű kampánnyal.

A kezdeményezés célja napi egy kifli biztosítása azon rászoruló gyermekeknek, akik a Maros megyei nappali foglalkoztató központjaikba járnak, és családjuk nehéz anyagi helyzete miatt sokszor naponta csak egyszer jutnak élelemhez.

A vásár a részt vevő családok számára nem csupán vásárlási lehetőséget nyújt, hanem baráti, családi programként is szolgál.

Székelyföld értékeivel egészül ki az egri pincefesztivál

Idén újra összekapcsolódnak a szüreti programok a Székelyföld értékeit bemutató rendezvénnyel, a pénteken kezdődő, háromnapos egri pincefesztiválon fellép a KFT és a Hot Jazz Band is. A társszervező Média Eger Nonprofit Közhasznú Kft. tájékoztatása szerint a Szüret 2018 – Székelyföld Gyöngyszemei rendezvénysorozat házigazdái ismét változatos, a hagyományokat a „trendivel” ötvöző programokkal várják a látogatókat a Szépasszonyvölgyben. Felidézték, a helyiek csaknem 1000 éve foglalkoznak szőlő- és bortermeléssel. A ma mintegy 200 pincét számláló egri bornegyed így ideális helyszíne a szüreti hagyományokat bemutató seregszemlének.
A bor- és gasztronómiai kínálaton kívül a pincék szüreti játékokkal várják az érdeklődőket, a legkisebbek kikapcsolódásáról pedig hagyományőrző ügyességi játszótér gondoskodik. A szüreti programsorozat traktoros felvonulással kezdődik. Idén már második alkalommal kapcsolódik össze a szüret a Székelyföld Gyöngyszemei rendezvénnyel. Utóbbin Székelyföld népi mesterségeivel, népművészeti remekeivel, gasztronómiájával lehet megismerkedni.