Rostás Szabolcs 2018. szeptember 19., 17:16

Puccs Dragnea ellen – Aki a vesztét érzi...

Még azután sem érdemes előre inni a medve, jobban mondva a pártelnök bőrére, hogy az alakulat alelnökei és főtitkára nyíltan a távozását követelik a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a képviselőház éléről. Hasonló elégedetlenségek valamennyi politikai alakulaton belül léteznek, éppen ezért a szociáldemokraták háza táján dúló vircsaftot sem lenne ajánlatos túldimenzionálni.

Bukarest főpolgármesterének, valamint a párt többi alelnökének (nem hivatalos források szerint pedig a területi elnökök többségének) nyíltan kifejezett kritikáján túlmenően egyre több jel utal azonban arra, hogy Románia legnagyobb pártján belül egyre többeknek lett elegük a Dragnea-féle irányvonalból, annak diktatórikus vezetői stílusából. Márpedig Romániának a házelnöki posztot is betöltő erős embere esetében nem indokolatlan diktátori elhajlásokat emlegetni, már csak a közelmúlt történelmi tapasztalatai alapján sem.

Bizonyára sokan emlékszünk, hogy Nicolae Ceauşescu pártfőtitkár külföldi ügynököket tett felelőssé az 1989-es temesvári népfelkelés kirobbanásáért, a diktátor szerint a rendszerváltó eseményeket külföldről irányították és pénzelték. Be is vetette a felkelők ellen a hadsereget és a belügyi alakulatokat. Kivégzése után, immár a posztkommunista Romániában Ceauşescu utódja, Ion Iliescu úgyszintén külföldi beavatkozást sejtet, amikor diákok és értelmiségiek tízezrei utcára vonulnak a kommunista restauráció ellen. Az eredmény a bányászjárás néven elhíresült ámokfutás.

Huszonkilenc év elteltével az aktuális bukaresti hatalom hasonló manipulációval operál. Liviu Dragnea megdönthetetlennek nevezett, ám eddig be nem mutatott bizonyítékokra hivatkozva állítja, hogy a román diaszpóra augusztusi kormányellenes tüntetését külföldről finanszírozták. (Vajon az számít ennek az alapvető bűnnek, ha a spanyolországi román a családi kasszából megfinanszírozza a hazautat?) Hasonló „bizonyítékok” támasztják alá azt az állítást is, miszerint a szociáldemokrata pártelnök ellen külföldi „elemek” kíséreltek meg merényletet.

Ezekből a hagymázas összeesküvés-elméletekből is kitűnik, hogy híres politikai felmenőihez hasonlóan Dragnea is a vesztét érzi, alakulata racionálisan gondolkodó politikusai és hívei számára pedig kezd egyre kínosabbá válni ez az ámokfutás. És mivel a jelek szerint a napjai meg vannak számlálva, ideje szurkolni, hogy a PSD elnöke kihúzza ígérete betartásáig, a magyar diákokat és tanítókat megalázó tanügyi rendelet visszavonásáig.