Inog Dragnea széke? A PSD elnökének azonnali távozását követeli három alelnök

Krónika 2018. szeptember 19., 13:26

Liviu Dragnea elnök azonnali hatállyal történő lemondását követeli a Szociáldemokrata Párt (PSD) számos vezető politikusa. A pártvezető péntekre összehívta az alakulat vezetőségének ülését.

A PSD-n belül immár nem csak Gabriela Firea főpolgármester követeli Liviu Dragnea távozását Fotó: Facebook/Gabriela Firea

Nyilvánosságra hozták a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) belső ellenzékéhez tartozó politikusok szerdán azt a levelet, amelyben élesen bírálják az alakulat vezetőjét, Liviu Dragneát, és akinek a lemondását követelik. Az állásfoglalást hárman: Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes, Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere, valamint Adrian Țuțuianu, a szenátus alelnöke írja alá, valamennyien alelnöki tisztséget töltenek be a PSD-ben. Marian Neacșu, az alakulat főtitkára közölte, ő is támogatja a kezdeményezést.

Az aláírók szerint Liviu Dragnea „jogi sebezhetősége a párt legfőbb sebezhető pontjává vált”, és a PSD népszerűsége csökken, annak dacára, hogy a gazdasági mutatók pozitívak és nőttek a fizetések, nyugdíjak, szociális segélyek és mezőgazdasági támogatások.

Az alelnökök felszólítják Liviu Dragneát, hogy azonnali hatállyal mondjon le pártelnöki és a képviselőházi elnöki tisztségéről. Fireáék azt szeretnék, ha ideiglenesen Viorica Dăncilă miniszterelnök, a PSD ügyvezető elnöke venné át az alakulat irányítását, 2019 elején pedig rendezzenek rendkívüli tisztújító kongresszust.

A levél közzétételével egy időben a PSD sajtóirodája bejelentette, hogy szeptember 21-én, pénteken ül össze a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottsága, amelynek ülését a pártelnök hívta össze.