Cserépkályhába dobott égő gyufa okozott robbanást a mezőszabadi iskolában

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 19., 12:25

Cserépkályhába dobott égő gyufa okozta a mezőszabadi iskolában történt robbanást – állítja az oktatási intézmény vezetősége.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Minerva Bordeanu, a mezőszabadi iskola igazgatónője az Agerpres szerint arról tájékoztatott, hogy egyik osztályban gázszagot észleltek a tanulók, és kimentek, hogy értesítsék a vezetőséget.

Az osztály tagjai kimentek a folyosóra, egy tanuló azonban a takarítónővel tartott, aki bement az osztályba, hogy gyufával ellenőrizze le a gázszivárgást. Amikor meggyújtotta a gyufát, láng csapott fel

– mondta az igazgatónő, hozzátéve, hogy az iskolában még nem indították be a fűtést, de a gázkészülékeket májusban leellenőrizték, így nem valószínű, hogy meghibásodás okozta a balesetet. „Feltételezem, hogy valaki járt a gázcsapnál” – mondta Minerva Bordeanu.

Gagyi Mihály hadnagy, a Maros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség képviselője közölte, hogy a baleset során első- és másodfokú égési sebeket szenvedett az arcán a 49 éves takarítónő és elsőfokú sérüléseket egy 14 éves tanuló. A marosvásárhelyi sürgősségi kórházban ápolják őket.

Hat tanárt és körülbelül 70 tanulót kimenekítettek az iskolából.

A tűzoltó szerint a robbanást a cserépkályhában felgyülemlett gáz okozta. „Szerencsére viszonylag kis mennyiségű gáz gyűlt fel, ellenkező esetben katasztrofálisak lehettek volna a következmények” – tette hozzá Gagyi Mihály.

A takarítónő fia arról számolt be, hogy édesanyja elmondása szerint az ötödik és hatodik osztályos tanulók panaszkodtak a hidegre, ezért megpróbált begyújtani a kályhába. A rendőrség büntetőjogi kivizsgálást indított. A diákokat hazaküldték az oktatási intézményből, a helyszínre kiszállt Nagy Zsigmond Maros megyei alprefektus és a helyi hatóságok képviselői.