Magasabb szint felé tekernek – Novák Károly Eduárd szövetségi elnök Románia Kerékpáros Körversenyének feltámasztásáról

2018. szeptember 19., 10:43

Öt év elteltével – amely során négy viadal „kimaradt” – újra megrendezik Románia Kerékpáros Körversenyét. A hivatalosan kedden megnyitott, vasárnapig tartó megmérettetés részleteiről Novák Károly Eduárd csíkszeredai paralimpiai bajnokot kérdeztük.

Novák Károly Eduárd a Román Kerékpáros-szövetség elnöke

– Többéves szünet után hogyan sikerült feléleszteni és megszervezni Románia Kerékpáros Körversenyét?

– 2013-ban választottak meg a Román Kerékpáros-szövetség elnökévé, ebben az évben szervezték meg utoljára a romániai körversenyt. Ezt követően a szövetség nagyon nehéz éveken ment keresztül. Sok adósság volt felhalmozva, nehéz volt tisztázni a függőben lévő, rendezetlen ügyeket, egyszóval amikor átvettem a szövetséget, nagy káoszt kaptam.

De minden jó, ha jó a vége, mert sok segítséggel és munkával rendbe tettük az adminisztratív és anyagi helyzetünket, így az idén újra sikerül megszervezni a romániai körversenyt.

Kiemelném az ifjúsági és sportminiszter hathatós munkáját, mivel nagyon sokat támogatott minket az eltelt években, mind a mindennapi munkánkban, mind a kerékpáros körverseny megszervezésében.

– Milyen hosszabb távú célokkal vágtak neki a munkának?

– Fontos tudni, hogy ez immár az 51. kiadás lesz, de mivel négy évig nem volt megszervezve, ezért mindent elölről kellett kezdenünk. Az idén a legkisebb kategóriájú nemzetközi versenybe sorolódik be, vagyis a 2.2 UCI-kategóriába (az UCI az Union Cycliste Internationale, azaz a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség rövidítése – szerk. megj.).

Jövőre szeretnénk a 2.1 UCI-kategóriába bekerülni, azaz a szebeni körversennyel egy szintre kerülni, amely értelemszerűen ugyanebbe a kategóriába van besorolva, és ez most a legszínvonalasabb hazai szervezésű versenyünk a naptárunkban.

Mivel Kelet-Európában nagyon komoly hagyománnyal rendelkezik a verseny, a célunk az, hogy 2-3 éven belül egy hasonló szintű viadalt tudjunk szervezni, mint a horvát vagy a szlovén körverseny, amely már egy magasabb szintű, HC- (Horse Category) kategóriás rendezvény. Azok kedvéért, akik nem jártasak a nemzetközi körversenyek kategorizálásában, ezt most lajstromba is venném. Tehát a következő szintű versenyeket rendezik a különböző kategóriákban, kezdve a legalacsonyabbtól a legfelsőbb szintig: 2.2 UCI, 2.1 UCI, HC 2.2 UCI, HC 2.1 UCI, valamint a legmagasabb szintű World Tour-versenyek.

– Mekkora érdeklődésre számítanak?

– A minisztérium kiemelt eseményként kezeli a verseny megszervezését. Kulturális rendezvénynek is mondható, hiszen rengeteg szép helyen tekernek végig a versenyzők, mindennap más városba érkeznek meg, ahol a nap folyamán programokat szerveznek az érdeklődőknek; például gyerekversenyeket fogunk szervezni minden városban, ahová megérkezik a szakasz.

Célunk, hogy minden városban induláskor és érkezéskor minél nagyobb tömeget tudjunk megmozgatni, népszerűsítsük a versenyt és megszerettessük az érdeklődőkkel és a tévénézőkkel is a kerékpársportot.

Ennek érdekében egyeztetések folytak a Eurosporttal is, hogy élőben közvetítsék a versenyt, így kellő publicitást tudnánk biztosítani nemcsak hazai szinten, hanem a nemzetközi porondon is. Reményeink szerint több mint ezer fő fogja várni a sportolókat a nap végén, és nemcsak a nap végén, hanem a verseny folyamán is lesznek szurkolók a hegyek között is.

Idén újra sikerül megszervezni a romániai körversenyt

– Ön a körversenyen mint versenyző vagy mint szervező, vagyis a szövetség elnöke lesz jelen?

– Mivelhogy még aktív sportoló vagyok, ezért versenyzőként is részt veszek a rendezvényen, de elsősorban elnökként leszek jelen a megmérettetésen, mivel négy éve nem volt megszervezve, és azt szeretném, hogy jól sikerüljön. Az a dolgom és a kötelességem, hogy a befektetett munka és anyagi ráfordítás megtérüljön, és jövőre újra megszervezhessük a körversenyt, reményeim szerint egy felsőbb kategóriában.

Lukács László


Az idei körverseny programja
A centenáriumi ünnepségekkel összekötött, 718 kilométeres távon lebonyolítandó körversenyen – amelyet tegnap hivatalosan Gyulafehérváron nyitottak meg – a korábbi bejelentések szerint öt nemzeti, 11 kontinentális és négy klubcsapat vesz részt. Az útvonal, 1. szakasz, szerda: Gyulafehérvár–Balázsfalva–Nagyszeben. 2. szakasz, csütörtök: Nagyszeben–Fogaras–Brassó. 3. szakasz, péntek: Brassó–Kézdivásárhely–Mărășești–Focșani. 4. szakasz, szombat: Buzău–Ploieşti–Târgoviște. 5. szakasz, vasárnap: Bukarest (belváros).