Románoktatás: átadták a magyar tanítók petícióját, várat magára a rendelet visszavonása

Kiss Judit 2018. szeptember 18., 14:15

Eljuttatta a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) a közel háromezer magyar tanító által aláírt petíciót a tanügyminiszternek, a beadványban a kisebbségi elemisták románoktatására vonatkozó, nagy felháborodást keltő rendelet visszavonását kérik.

Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke és Szabó Ödön parlamenti képviselő kopogtat a tanügyminiszter irodájának ajtaján Fotó: RMPSZ

Burus-Siklódi Botond és Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő kedden délelőtt átadta a bukaresti oktatási minisztériumban azt a csaknem háromezer aláírással nyomatékosított petíciót, amit a román nyelvnek az elemi osztályokban történő oktatását szabályozó kormányrendelet miatt kezdeményeztek a magyar pedagógusok. Az RMPSZ szerint a rendelet a magyar gyerekeket és tanítóikat egyaránt lehetetlen helyzetbe hozta.

Burus-Siklódi Botond a Krónika kérdésére elmondta, sajnos nem találkoztak Valentin Popa miniszterrel, mert a tárcavezető nem tartózkodott a hivatalában, emiatt a titkárnőjénél kellett hagyniuk a petíciót, de regisztráltatták és természetesen várják a tárcavezető reakcióját.

Kérdésünkre, hogy meglátása szerint visszavonják-e a vitatott rendeletet, az RMPSZ elnöke azt mondta, a szakmaiság nyomát egyáltalán nem viseli magán a dokumentum, politikai döntés eredményeként született, ezért politikai döntés eredményeként kell majd visszavonni. „Politikusaink abban bíznak, hogy sikerül majd rövidesen, sürgősségi kormányrendelettel visszavonatni, hogy aztán majd minden visszatérjen a rendes kerékvágásba. Félek, hogy nem fog ez gyorsan megtörténni, közben már országszerte olyan intézkedéseket foganatosítanak, amiket nehéz lesz visszacsinálni” – fogalmazott Burus. Hozzátette, a magyar tanítók által kezdeményezett petícióban az szerepel, hogy a tiltakozás semmiféle olyan módjától nem riadnak vissza, amire a törvény lehetőséget ad, ebben természetesen benne van akár a sztrájk is. A pedagógusszövetség elnöke azt nem tudta, hogy a román kormány keddi ülésén napirendre kerül-e a kisebbségi elemisták románoktatására vonatkozó rendelet esetleges visszavonásának ügye.

Az RMPSZ vállalta, hogy összegyűjti az egész országból a tanítók által kezdeményezett petícióhoz érkezett aláírásokat, és továbbítja a tanügyminiszternek, az államelnöknek és az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnökének. Mint ismert, Románia számos magyar, német és szerb iskolájában japánsztrájkot folytatnak az oktatók a szeptember 10-ei tanévkezdés óta. Az oktatók és a szülők az ellen tiltakoznak, hogy a kormány mindenféle szakmai egyeztetés nélkül, tíz nappal a tanévkezdés előtt rendelettel módosította a tanügyi törvényt, mely immár a tanítók helyett román nyelv és irodalom szakos szaktanárokra bízza a kisebbségi elemi iskolák románnyelv-oktatását. A módosítást szakmai, civil és politikai szervezetek többek között azért tartják elfogadhatatlannak, mert az erre képesített tanítóktól veszi el a román nyelv oktatásának a feladatát, és olyan romántanároknak adja ezt a feladatot, akiket nem képesítettek arra, hogy 6-10 éves gyerekeket oktassanak.