Ünnepi, évfordulós évad a szatmárnémeti Harag György Társulatnál

Kiss Judit 2018. szeptember 18., 16:58

Eseményekben gazdag, munkás évad előtt áll a szatmárnémeti Harag György Társulat, amely két kiemelkedő eseményt szervez: idén ünneplik ugyanis a társulat prózai tagozata alapításának 65. évfordulóját és a Brighella Bábtagozat létrejöttének 15. évfordulóját.

A szatmárnémeti Északi Színház épülete Fotó: Biró István

A társulat alapításának 65. évfordulója alkalmából november 23–25. között gálával és számos egyéb programponttal ünnepel a teátrum, ekkor díszvendégként Szatmárnémetibe látogat a budapesti Nemzeti Színház is Vidnyánszky Attila Körhinta-rendezésével – közölte a társulat.

A Brighella bábtagozat alapításának 15. évfordulója alkalmából magyarországi bábtársulatok is fellépnek Szatmáron október 26–28. között. Az ünnep egyébként egy fél éven keresztül folytatódik: minden hónapban más-más bábtársulat vendégeskedik egy-egy előadással Szatmárnémetiben.

A Harag György Társulat ünnepi évada kapcsán Bessenyei Gedő István társulatigazgató összegezte, társszervezőként vettek részt a KaravanAct vándorszínházi fesztivál szatmárnémeti lebonyolításában, a Partiumi Magyar Napok részeként pedig öt színházi előadást láttak vendégül a Partiumi Színházi Esték keretében. Jelenleg Székelyudvarhelyen, a DráMA kortárs drámafesztiválon szerepel a társulat Tizenöt próbálkozás a színészetre és Vasvonó című produkciója, valamint a Havi Dráma SzatmárON program legújabb felolvasószínházi előadása.

Az évad első bemutatója nagyszínpadi gyermekelőadás: a Mátyás király juhásza című produkciót a Mátyás-emlékév jegyében tűzi műsorra a Harag György Társulat Tóth-Páll Miklós rendezésében.

A bemutatót a színház román tagozatával közösen szervezett TranzitFeszt multikulturális színházi fesztivál követi szeptember 28. és október 7. között, melynek tíz napja alatt 27 előadást láthat a közönség. Ezt követően turnéra indulnak: a Bocsárdi László kétszeres UNITER- és Jászai-díjas rendező által színpadra vitt Tévedések vígjátéka egy hét alatt két fesztivál műsorán is szerepel: játszani fogják Bukarestben, a Nottara Színház FESTin pe Bulevard Fesztiválja keretében, az Odeon Színház nagytermében, illetve az idei IFESZT-nek otthont adó székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A turné keretében egy további előadást játszanak Csíkszeredában is, a Csíki Játékszín meghívására válaszolva.

Jövő tavasszal láthatja a közönség Lendvai Zoltán rendezésében Székely Csaba Semmit sem bánok című tragikomédiáját ősbemutatóként. Az előadás emlékeztet arra, hogy a kommunizmus áldozatai és bűnösei ma is köztünk élnek.

Bessenyei bejelentette, ebben az évadban újra Szatmárnémetiben rendez Bocsárdi László, aki a Scapin, a szemfényvesztő című Molière-darabot viszi színre Rideg Zsófia, a budapesti Nemzeti Színház dramaturgjának fordítása alapján.

Az évad folyamán egy tehetséges fiatal rendező, Sardar Tagirovsky is Szatmárnémetiben dolgozik majd egy ősbemutató létrehozásán, amelyet az idei évad végén mutatnak be ugyan, de bérletbe csak a következő évadban kerül.

A Harag György Társulat több hazai és külföldi meghívásnak is eleget tesz az évad során: többek közt ott lesz a Nagyváradon megrendezett MAFESZT-en, az Én, Károli Gáspár a Duna Palotában vendégszerepel, a Magyarság Háza meghívására, Miskolcon pedig egy teljes miniévadban öt előadást játszik a társulat a Nemzeti Színházban, amelyek mellett további kísérőrendezvényeket is szerveznek. Az Ady Endre Társasággal társszervezésben az idei évadban is megrendezik az immár hagyománnyá vált magyar kultúra hetét.