Hitelből fizetik a számlát – a romániai háztartások 81,6 százalékában okoznak gondot a kiadások

Krónika 2018. szeptember 18., 20:23

Nagyon sok romániai háztartás bevétele még a kötelező kiadások szintjét sem éri el, emiatt többen kénytelenek bankhitelt igényelni a mindennapi megélhetésért.

Az INS statisztikája szerint minden öt romániai háztartásból kettő (38,9 százalék) nehezen vagy nagyon nehezen tudja kifizetni az alapvető kiadásokat Fotó: Barabas Akos

A romániai lakosság felének még a folyó kiadások fedezése is gondot okoz, és egyre többen szorulnak hitelre – mutat rá a szomorú valóságra az Országos Statisztikai Intézetnek (INS) a hazai lakosság életkörülményei tárgyában kiadott tanulmánya, amelyből a Gândul.ro hírportál idézett. Mint kiderül,

2017-ben a legtöbben a villanyáram-szolgáltatónál halmoztak fel adósságot: az elmaradásokkal küszködők 51 százaléka tartozott a villamos műveknek. Nem sokkal mögötte, 50 százalékkal a közös költség, 36,3 százalékkal pedig a telefonelőfizetés következett.

Ellenben a bankhitelek törlesztésére a legtöbben odafigyelnek, a felhalmozott adósság alig 7,2 százalékát tették ki a hitelintézetektől igényelt kölcsönök. Az elemzés szerint különben ez érthető magatartás, hiszen a bankok jobban büntetik az adósokat, akik nem tartják be a határidőket, de az is magyarázatot szolgáltat, hogy viszonylag alacsonynak mondható azoknak a háztartásoknak az aránya, amelyek bankhitelt törlesztenek.

Ha a családfő státusát vizsgáljuk, akkor érthető módon többnyire – 62,7 százalékban – azokban a háztartásokban adódnak kifizetési gondok, ahol munkanélküli a családfenntartó, de ott is vannak elmaradások, ahol a két felnőttre három vagy több gyermek jut (42,9 százalék), illetve ahol egy felnőtt nevel egy vagy több gyereket (42,5 százalék).

Az INS statisztikája szerint minden öt romániai háztartásból kettő (38,9 százalék) nehezen vagy nagyon nehezen tudja kifizetni az alapvető kiadásokat, és ha azokat is hozzájuk számoljuk, akik erre a kérdésre azt válaszolták, hogy valamilyen szinten nehézséget okoz számukra mindent kifizetni, akkor eljutunk a romániai háztartások 81,6 százalékáig. Eközben ötből egy háztartásnak elég könnyű, könnyű vagy nagyon könnyű minden hónapban fedezni a kötelező kiadásokat.
Összességében a háztartások csaknem egyharmada gondolja úgy, hogy havi nettó 1001–2000 lej elég a folyó kiadások fedezésére, ötből három háztartásnak viszont legalább 2000 lejre van ehhez szüksége.

Az INS által a korábbi években is közzétett elemzésben mostanáig nem volt szó arról, hogy vannak olyan háztartások, amelyeknek hitelt kell felvenniük a folyó kiadások kifizetésére, most viszont azt írják, hogy a lakosság 18,5 százaléka ilyen helyzetbe került.