Bezárhat az „autópálya-múzeum” – a hónap végén csaknem 10 kilométerrel bővülhet az észak-erdélyi sztráda

Krónika 2018. szeptember 18., 16:21

Felcsillanó sztrádaremény: még szeptember végén átadhatják a Szamos-hidat Gyalunál, aminek köszönhetően 9,5 kilométerrel hosszabb lesz az észak-erdélyi autópálya.

A „múzeális értékű” gyalui híd rekordlassúsággal épült Fotó: Pro Infrastruktúra Egyesület

Jó hírrel indította a hetet a romániai közúti infrastruktúra helyzetét fokozott figyelemmel követő Pró Infrastruktúra Egyesület: drónfelvétellel illusztrált Facebook-bejegyzésben közölték hétfőn reggel, hogy még a hét elején megtörténik a Szamos-híd „előzetes átvétele”, és szeptember 27–28-án a tényleges átvételre is sor kerülhet. Mint ismeretes,

a Kolozsvár közeli átkelő az Aranyosgyéres és Gyalu között használatban levő autópálya-szakaszt köti össze a szintén megépült, Gyalu–Magyarnádas 8,7 kilométeres szakasszal,

ami „autópálya-múzeumként” került be a közbeszédbe, miután a műszaki átvétele ugyan megtörtént, de a híd híján teljesen hasznavehetetlen volt.

Mint a Pro Infrastruktúra Egyesület fogalmazott, az építő olasz Tirrena Scavi vállalat a pénteken készült felvételek tanúsága szerint célegyenesben van a 766 méteres szakaszon, és ma lesz az utolsó nap, amikor még kopóréteget terítenek el az aszfaltcsíkon. Ezt követően jöhet a festés, a védőkorlátok elhelyezése, és amennyiben nem lesz késés, úgy a hónap végén megtörténhet az átadás.

Egyszerűen fogalmazva nagy esély van arra, hogy a hónap végén 9,5 kilométer autópályán közlekedhetünk Magyarnádas és Gyalu között, teljesen kikerülve Kolozsvárt a Zilah/Nagybánya–Torda szakaszon”

– adott hangot reményének az egyesület.

Mint ismeretes, a Brassó és Bors között tervezett 415 kilométer hosszú észak-erdélyi autópálya megépítésére 2003-ban írt alá megállapodást a kormány az amerikai Bechtel társasággal, de miután csak 52 kilométer épült meg Gyalu és Aranyosgyéres között, a felek közös megegyezéssel felbontották a szerződést. A hatóságok újabb versenytárgyalásokat írtak ki több szakaszra.
Jelenleg az észak-erdélyi pályán a meglévő szakasztól keletre, Aranyosgyérestől Marosvásárhelyig folynak még építési munkálatok.