Kétszázmillió a roncsautóprogram folytatására, hibrid jármű vásárlásakor bónusz is jár

Krónika 2018. szeptember 15., 13:51

Hétfőtől újraindul a roncsautóprogram, miután a kormány csütörtöki ülésén jóváhagyta a romániai gépkocsipark felújítását célzó kezdeményezés költségvetésének 198 millió lejjel való kiegészítését.

Fotó: Nagy D. István

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter a Prahova megyei Băicoiban szombaton rendezett sajtótájékoztatóján rámutatott, hétfőtől 30 ezer, egyenként 6500 lej értékű kedvezményt biztosítanak új személygépkocsi vásárlásakor azoknak, akik leadnak a roncstelepen egy régi járművet. Hibrid meghajtású autók vásárlása esetén további 1700 lej kedvezmény jár – mondta még a tárcavezető.

A miniszter hangsúlyozta, a hétfőtől rendelkezésre bocsátandó 30 ezer utalvánnyal eléri az 50 ezret a program keretében idén meghirdetett támogatások száma, és ezt jövőre is tartani szeretnék.

Csütörtöki ülésén a kormány 714,7 millió lejjel egészítette ki a Környezetvédelmi Alap 2018-as költségvetését. Nelu Barbu kormányszóvivő akkor azt mondta, ebből az összegből 198 millió lejjel pótolják ki a roncsautóprogram büdzséjét, a háztartási gépek roncsprogramjára húszmillió lejt szánnak idén, az elektromos autók töltőállomásainak kialakítását támogató programra 92 millió lejt, az elektromos buszok vásárlását támogató programra pedig 460 millió lejt hagytak jóvá.