Szilágy megye magyar alprefektusa is megemlékezett az 1940-es ippi vérengzés áldozataira

Krónika 2018. szeptember 14., 21:58

Az Észak-Erdélybe 1940-ben bevonuló magyar hadsereg által elkövetett vérengzés áldozataira emlékeztek pénteken a szilágysági Ippen.

Végh Sándor alprefektus fejet hajt az ippi temetőben található emlékműnél Fotó: Szilágy megyei prefektúra

A II. bécsi döntés után Észak-Erdélybe bevonuló magyar honvédség 78 évvel ezelőtt a faluban 157 helyi román lakost ölt meg. Az Agerpres hírügynökség összefoglalója szerint a megemlékezés a helyi temetőben, a kivégzettek sírjainál tartott gyászszertartással kezdődött.

Petroniu Florea szilágysági ortodox püspök beszédében kijelentette: mindenki számára feladat a történelem megismerése és annak a megakadályozása, hogy hasonló borzalmak újra megtörténhessenek. A megemlékezés a település központjában álló emlékműnél koszorúzással folytatódott.

Végh Sándor, Szilágy megye alprefektusa beszédében kijelentette: „biztosan megállapítható, hogy ami akkor történt, sem a román és a magyar nemzet viszonyát, sem pedig az e vidéken együtt élő románok és magyarok viszonyát nem jellemzi”.

Az alprefektus egységre buzdított. „Elsősorban szilágyságiaknak és nem utolsósorban embereknek kell lennünk. Nemzeti, vallási vagy politikai hovatartozástól függetlenül csak együtt, egymáshoz toleránsan és kölcsönös tisztelettel viszonyulva tudunk túllépni a nehézségeken” – idézte az Agerpres az alprefektust.

Résztvevők az ippi temetőben rendezett gyászszertartáson Fotó: Szilágy megyei prefektúra

Az ippi tragédia előzménye, hogy a vegyes lakosságú faluba szeptember 7-én érkező honvédség egyik lőszeres szekere felrobbant, két honvéd halálát okozva. A honvédek között elterjedt a hír, hogy a robbanást egy almával teli kosárba rejtett pokolgép okozta. Ezt a feltételezést a későbbi vizsgálat cáfolta. A bevonuló csapat parancsnoka a helyi román lakosokon torolta meg a történteket.

Vasárnap hasonló megemlékezést tartottak a szilágysági Ördögkúton (Traznea) is, ahol 86 helyi román lakost ölt meg a bevonuló magyar hadsereg. A vegyes lakosságú Ördögkúton fegyvertűz érte a bevonuló honvédséget, ami miatt a csapat parancsnoka megrohamoztatta a falut.