Bukarestben zajlik hétfőn és kedden a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozója

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 14., 19:22

A bukaresti Cotroceni-palota ad otthont hétfőn és kedden a Három Tenger Kezdeményezés harmadik csúcstalálkozójának – tájékoztat az Agerpres az Államelnöki Hivatal közleményére hivatkozva.

A tavalyi csúcson, Varsóban részt vett Áder János Magyarország elnöke is Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő tizenkét uniós országot – Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia – tömörítő

Három Tenger Kezdeményezés bukaresti csúcstalálkozójának célja, hogy a részt vevő országok kinyilvánítsák politikai támogatásukat az energetikai, szállítási és digitális összeköttetés megvalósítását célzó regionális projektekkel kapcsolatban

– mutat rá a közlemény. A célkitűzések között szerepel továbbá a részt vevő államok kereskedelmi kamaráit tömörítő hálózat létrehozása, a Három Tenger Kezdeményezés Befektetési Alapja létrehozásának elindítása, illetve a Kezdeményezés hivatalos honlapjának bemutatása.

A csúcstalálkozó keretében kerül sor a Három Tenger Kezdeményezés üzleti fórumára, amelyen a 12 államot képviselő vállalatokon kívül amerikai egyesült államokbeli, nyugat-balkáni, moldovai és ukrajnai cégek is jelen lesznek.

Az értekezletre kilenc államfőt, két parlamenti elnököt, egy miniszterelnököt és egy külügyminisztert várnak.

A Három Tenger Kezdeményezés partnereként jelen lesz az eseményen az Európai Bizottság első alelnöke, Jean-Claude Juncker, Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter, Heiko Maas német külügyminiszter, valamint európai és nemzetközi pénzintézetek képviselői.

A bukaresti lesz a Három Tenger Kezdeményezés harmadik csúcstalálkozója. Az előző kettőt Dubrovnikban (2016), illetve Varsóban (2017) tartották.