Gyermekelőadásokat, vígjátékokat, klasszikus és kortárs drámákat mutatnak be az erdélyi magyar színházak az új évadban

MTI 2018. szeptember 14., 17:47

Gyermekelőadásokat, vígjátékokat, zenés produkciókat, klasszikus és kortárs drámákat mutatnak be az erdélyi magyar színházak a 2018-2019-es évadban.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház fennállásának a 70. évfordulóját ünnepli az új évadban, amelyet Radu Afrim rendező az Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című előadással indított. A társulat szilveszteri produkcióját Sardar Tagirovszkij rendezi, aki Plautus komédiáját, A hetvenkedő katonát viszi színre.

Az évad második felében a közönség két fiatal alkotó munkájával ismerkedhet meg. A kolozsvári független színházi közegből érkező Botos Bálint Ibsen-szövegek alapján A ház című előadást állítja színpadra, majd Hegymegi Máté William Shakespeare-nek az Athéni Timon című művét rendezi meg.

Bocsárdi László két előadást is jegyez, Witold Gombrowicz első regényét, a Ferdydurke-öt Székely Csaba átirata alapján állítja színpadra, majd Bertolt Brecht Háromgarasos opera (Koldusopera) című művét rendezi meg a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Tamási Áron Színház közös produkciójaként.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának első bemutatója egy nagyszínpadi gyermekelőadás lesz: a Mátyás király juhásza című produkciót Tóth-Páll Miklós rendezi. A társulat szilveszteri bemutatóját, a Hippolyt, a lakájt Bessenyei István jegyzi rendezőként. Tavasszal láthatja a közönség Lendvai Zoltán rendezésében Székely Csaba Semmit sem bánok című tragikomédiáját ősbemutatóként, majd Bocsárdi László a Scapin, a szemfényvesztő című Moliére-darabot álltja színpadra.

Az évad folyamán Sardar Tagirovszkij is fog rendezni Szatmárnémetiben,

ő szintén egy ősbemutatón dolgozik majd, amelynek címét még nem közölték.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színháznál két bemutató van előkészületben. Az első jövő pénteken lesz, Csábi Anna az Apró kozmikus félreértés című produkciót rendezi, amely Forgách András 12 nő voltam című műve nyomán készült. A színház októberben Alan Alexander Milne Micimackó című művét mutatja be Kedves Emőke rendezésében.

A csíkszeredai Csíki Játékszín az új évadban prózai, zenés, magyar és világirodalmi műveket egyaránt bemutat. Az évadot Carlo Goldoni-Hamvai Kornél A főnök meg én meg a főnök című vígjátéka nyitja Lendvai Zoltán rendezésében. A 2018-as esztendőt a Mágnás Miska című operettel búcsúztatják. 2019 első felében Borisz Akunyin Sirály című fekete komédiájának premierje lesz Albu István rendezésében, majd

Kányádi Sándornak az Ünnepek háza című színművét viszik színre Kányádi Szilárd rendezésében. A produkciót a júniusban elhunyt költő születésének 90. évfordulóján mutatják be.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház első nagytermi bemutatója a kisebbeknek szól, októberben lesz Galambos Attila A fűszerbanya átka című, Márkó Eszter által rendezett mesejáték premierje. A következő bemutatóval a színház névadója előtt tisztelegnek, Tomcsa Sándor Műtét című művét Zakariás Zalán rendezi. Szintén ő állítja színpadra decemberben Georges Feydeau Bolha a fülbe című darabját, majd márciusban bemutatják Thornton Wilder A mi kis városunk című drámáját, amelyet Vladimir Anton jegyez rendezőként.

Új stúdió-előadások is lesznek, Garaczi László Magyar Mátrix című művéből Tóth Árpád rendezésében készül kocsmaszínházi előadás, majd a színház névadójának humoreszkjeiből összeállított egyéni műsorát mutatja be Pásztor Márk. Áprilisban a Terméketlen szépség című mozgásszínházi előadást rendezi Andreea Gavriliu.

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház hat bemutatóval készül, ezek sorát a Három nővérrel nyitotta meg Albu István igazgató rendezésében.

A második bemutatót Botond Nagy rendezi, aki Tennessee Williams drámáját, A vágy villamosát adaptálja a Figura társulatára. Szilveszterkor Martin McDonagh Macskabaj című komédiáját Albu István állítja színpadra, majd Barabás Árpád rendezésében Mike Leigh Abigail bulija című darabját láthatja a közönség. Az évad a Füst munkacímű produkció ősbemutatójával folytatódik, amelynek rendező-koreográfusa Goda Gábor. Az évad utolsó bemutatója a legkisebb korosztályt szólítja meg, Lázár Ervin meséjét, a Négyszögletű Kerek Erdőt Dávid A. Péter állítja színpadra.

A sepsiszentgyörgyi M Stúdió mozgásszínház két új bemutatót tervez. Az első, a W_all címet viselő táncelőadás az M Studio, a Frenák Pál Társulat és a Trafó Kortárs Művészetek Háza hármas koprodukciójában készül és Frenák Pál rendezi. A második bemutatót Sebastian Marina, a sepsiszentgyörgyi Andrei Muresanu Színház színésze állítja színpadra Tökéletes idegenek munkacímmel.