A nép ügyvédjéhez fordul az EMNP az elemi iskolákban zajló románnyelv-oktatás kapcsán

Krónika 2018. szeptember 14., 14:14

A nép ügyvédjéhez (ombudsmanhoz) fordul az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a román nyelv elemi iskolákban történő oktatásáról szóló kormányrendelet kapcsán, lemondásra szólítva a román tanügyminisztert és a kisebbségi oktatásért felelős államtitkárt.

Fotó: Lukácsi Lehel

Az alakulat pénteki közleményében leszögezi, alkotmányellenesnek tartja azt a kormányrendeletet, melynek értelmében az elemi iskolákban a román nyelvet kizárólag szakképzett román nyelv és irodalom tanárok oktathatják. A párt véleménye szerint a rendelet súlyosan diszkriminálja azokat a kisebbségi nyelven oktató tanítókat, akik bár rendelkeznek a megfelelő képesítéssel, mégsem oktathatják a román nyelvet.

Az EMNP szerint ezáltal szerzett joguktól fosztják meg őket, továbbá hátrányos helyzetbe hozza a diákokat is, hiszen kérdésessé válik folyamatos, életkoruknak megfelelő, szakszerű oktatásuk.

A néppárt úgy véli, a román kormány rendeletével zűrzavart okozott tíz nappal a tanévkezdés előtt egy olyan területen, ahol eddig sem volt túl nagy rend, s ellentétet szít a többség és a nemzeti kisebbségek között. „Éppen ezért joggal merül fel a kérdés: milyen eredményeket hozott eddig a román kormány feltétel nélküli támogatása a bukaresti magyar képviselők részéről?” – teszi fel a kérdést az alakulat.

Az EMNP elfogadhatatlannak és ellentmondásosnak tartja Kovács Irén Erzsébet kisebbségi oktatásért felelős államtitkárnak az ügy kapcsán tett nyilatkozatait. A párt szerint a politikus államtitkárságának eredményeivel próbálta ellensúlyozni a mostani, vállalhatatlan kormányrendeletet. „A Néppárt Országos Elnökségének véleménye, hogy felelősen cselekvő, a magyar érdekeket szem előtt tartó államtitkártól ez a fajta hozzáállás elfogadhatatlan. Épp ezért az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői lemondásra szólítják fel Kovács Irén Erzsébetet” – közölte az EMNP.

Ugyanakkor a néppárt felkéri az érintett szülői közösségeket, hogy minden lehetséges fórumon tiltakozzanak a kormányrendelet, valamint az annak végrehajtását részletező miniszteri körlevélben megfogalmazott intézkedések ellen, az alakulat által előkészített, petíció-modell felhasználásával pedig forduljanak panaszukkal az illetékes tanfelügyelőségekhez. A párt szerint fontos, hogy minél több helyen hivatalosan és írásban is nyoma maradjon a tiltakozásoknak.