Plakett Tersánszky Józsi Jenő emlékére – emléktáblát kapott Nagybányán a 130 éve született Kossuth-díjas író.

2018. szeptember 14., 14:45

Háromnyelvű emléktáblát avattak a 130 éve született író, Tersánszky Józsi Jenő tiszteletére szülővárosában, Nagybányán. A táblát, amelyen egy Tersánszky-idézet olvasható a város főteréről, a Nagybányai Magyar Napok keretében helyezték el.

Fotó: facebook.com/főtér fesztivál-Nagybányai Magyar Napok

Szülővárosában, Nagybányán avattak emléktáblát a 130 éve, szeptember 12-én született Kossuth-díjas Tersánszky Józsi Jenő, a 20. századi magyar irodalom jelentős alakjának tiszteletére. Az eseményt a vasárnapig tartó egyhetes Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok keretében tartották szerdán.

Pintér Zsolt, a fesztivál szervezője kiemelte, az emléktábla-avatások meghatározóak egy közösség életében, hiszen annak múltjáról, de jelenéről is sokat elárulnak: az emlékjelek pedig üzenetet hagynak az utókornak.

A város szíve, ósdi, manzárdos házak, girbe-gurba utcák, szélkakasos, mohos zsindelyű polgárotthonok”

– írta szülővárosáról az 1889-ben született, 1969-ben elhunyt Tersánszky Igaz regény című művében, és ez a mondat olvasható a magyar, román és angol szövegű emléktáblán. „A bronzbetűkkel írt szavakkal a közösség átadja az utókornak azt, ami fontos, és megmutatják másoknak is a közösség múltját és jelenét” – fogalmazott Pintér Zsolt.

Kovács Richárd RMDSZ-es önkormányzati képviselő kifejtette, azért háromnyelvű a tábla, hogy a városban élők mindannyian olvashassák el, mindazok, akik szeretik a főteret, valamint a külföldről Nagybányára érkezők is. Hozzátette, az emléktábla azért került a Platthy-házra, ahol jelenleg a nagybányai RMDSZ székel, mert

Tersánszky szülőházát még az 1980-as években lerombolták, a helyén jelenleg udvar van.

„Azt gondoltuk, hogy az emléktábla nem illik egy kerítésre, hanem inkább épületre” – mondta Kovács Richárd. Dávid Erzsébet magyar szakos tanárnő érdekes életrajzi adatokat elevenített fel az íróról, majd Bányai Roni, a Nicolae Iorga Általános Iskola diákja olvasta fel az emléktáblán olvasható Tersánszky-idézetet.

Érdekességként még elhangzott, hogy az 1928-as eredeti szövegben a „manzardos” szó szerepel, de manzárdosként írták az emléktáblára, a szervezők nem szerették volna, ha helyesírási hibának tűnne. A bronzból készült emléktábla 99 évig állhat az épületen abban az esetben is, hogyha az épületet eladják.

A táblaállítás kezdeményezői Pintér Zsolt, Dávid Lajos, a nagybányai Teleki Magyar Ház intézményvezetője, Kovács Richárd, Vida Noémi alpolgármester, valamint Marosán Zoltán és Futó Edmund műépítész. Az avatás után Tersánszky-emlékkiállítás nyílt a főtéri Bay-házban, de szombaton is folytatódik a programsorozat, hiszen a budapesti Óperenciás bábszínház a Misi Mókus kalandjait adja elő, és a Nicolae Iorga Általános Iskola diákjai is megemlékeznek Tersánszky Józsi Jenőről előadásukban.

Mihály Kriszta