Irány a prefektusi szék? Mircea Dușa felmentését kérte az államtitkári tisztségből

Krónika 2018. szeptember 12., 23:30

Saját kérésére felmentette Mircea Dușát a bukaresti védelmi minisztérium államtitkári tisztségből Viorica Dăncilă miniszterelnök. A lépés a Maros megyei prefektusi poszt betöltésével állhat összefüggésben.

Mircea Dușa

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a szaktárca védelmi, tervezési és nemzetközi kapcsolatokért felelős főosztályát irányító Dușa felmentéséről született határozat szerdán látott napvilágot a Hivatalos Közlönyben. A szociáldemokrata politikust még 2017 januárjában, Sorin Grindeanu akkori miniszterelnök nevezte ki védelmi államtitkárnak.

Lapunkban többször is cikkeztünk arról az elmúlt időszakban, hogy Mircea Dușa az első számú jelölt a Lucian Goga idén áprilisban történt menesztésével megüresedett Maros megyei prefektusi tisztség betöltésére.

Mindezt a napokban Vasile Gliga, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Maros megyei elnöke is megerősítette, közölve: erről már a koalíciós pártok között is megállapodás született. Miután a védelmi államtitkár neve már jó ideje felmerült a kormány területi képviselője várományosaként, Mircea Duşa véleményére is kíváncsiak voltunk. A szociáldemokrata párti politikus azonban szerdán – a minisztériumi felmentéséről szóló rendelet kibocsátása előtt – mindössze annyit mondott, hogy még semmi nem biztos, és különben sem sietné el, hisz neki még feladatai vannak a védelmi tárcánál.

Különben a maroshévízi születésű Duşa korábban polgármesterként irányította szülővárosát, később Hargita megye prefektusa, majd parlamenti képviselője volt, egy ideig a védelmi tárca élén állt, és Victor Ponta egykori miniszterelnök bizalmasaként tartották számon. Néhány éve Marosvásárhelyen telepedett le, a megyeszékhellyel összenőtt Marosszentkirályon családi házat vásárolt, ahol – bukaresti tartózkodása mellett – egyre több időt tölt.