„Álságos, hazug vádirat” – erdélyi EP-képviselők össztüze a Magyarországot elítélő jelentésre

Krónika 2018. szeptember 12., 23:08

Egyöntetűen elítéli a három erdélyi magyar európai parlamenti képviselő az uniós törvényhozásban szerdán megszavazott Sargentini-jelentést, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének.

A Fidesz színeiben megválasztott Tőkés László EP-képviselő álságosnak, hazug vádiratnak nevezi a jelentést, tiltakozva a magyarországi „kollaboráns balliberális ellenzék és a nemzetközi Soros-lobbi áldemokratikus ellenséges hadjárata ellen”. Tőkés írásos hozzászólásában kitért a dokumentumban felemlegetett feltételezett magyarországi cigányellenességre és antiszemitizmusra, rágalmakra nevezve ezeket.

„Magyarország élen jár az antiszemitizmus elleni harc, a cigányság védelme és a tényleges menekültek, illetve országaik megsegítése terén” – szögezte le az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

A Sargentini-jelentés ellen szavaztak az RMDSZ EP-képviselői is. Winkler Gyula felháborító és elfogadhatatlan gyakorlatnak nevezte, hogy az Európai Parlamentben „egyesek új szabályértelmezést hozhatnak csak azért, hogy igazuk legyen”. Az RMDSZ-es politikus szerint a keddi parlamenti vita hangneme és a szerdai szavazás menete is arra világít rá, hogy kettős mércét alkalmaznak Magyarországgal szemben.

„Azért szavaztam a Magyarországot alaptalanul elítélő Sargentini-jelentés ellen, mert az nem más, mint egy újabb felvonás abból a magyarellenes megnyilvánulás-sorozatból, amely az Európai Parlamentben tapasztalható évek óta. 2015-ben a migrációs válság kirobbanása volt a vízválasztó pillanat, mára pedig teljesen egyértelművé vált, hogy az EP-képviselők többsége nem a Sargentini-jelentésről szavazott, hanem a nyitott, gátak nélküli bevándorlást szorgalmazók tábora csapott össze a migrációt törvényes alapokon kezelő, szabályozni kívánó oldal képviselőivel” – idézte az RMDSZ hírlevele Winkler Gyulát.

Az EP-képviselő úgy véli, a kettős mérce „csúcspontja” az EP jogi bizottságának döntése volt, ahol pár nappal ezelőtt bejelentették, hogy megváltozott a kétharmados többség kiszámításának módszere.„Ma már nem az összes érvényesen leadott szavazatot veszik figyelembe, hanem csak az igen és a nem szavazatok számítanak – a tartózkodókat nem számolják” – kifogásolta a Hunyad megyei politikus.

Sógor Csaba szintén arra világított rá, hogy minden EU-s tagállam esetében azonos szempontok és mérce alapján kellene az Uniónak vizsgálódnia, ami az alapértékeket, illetve az emberi jogokat illeti, különben Magyarország ilyen szintű „pellengérre állítása” csak politikai alapú támadásként értékelhető. „A Sargentini-jelentés számos politikai alapú helyzetértékelést tartalmaz Magyarországgal kapcsolatban, ami egy politikai testülettől nem meglepő, ez azonban nem mentség arra a rengeteg valótlanságra és ténybeli tévedésre, ami a szövegben található. Egységes mérce és egyenlő elbánás hiányában meggyőződésem, hogy ez az eljárás csak politikai célokat szolgál” – szögezte le felszólalásában az RMDSZ másik EP-képviselője.