Az RMDSZ már a héten megoldást vár Bukaresttől a román nyelv oktatásának rendezésére

MTI 2018. szeptember 12., 16:23

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elvárja a román kormánytól, hogy már a héten hozzon politikai döntést a román nyelv oktatásának rendezéséről - mondta Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerdán az MTI-nek.

Fotó: Biró István/MTI

A politikus azt követően nyilatkozott, hogy az RMDSZ képviselőházi frakciója szerdán távol maradt a végszavazástól azon rendelet elleni tiltakozása jeléül, amely szerint az elemi oktatásban a tanítók helyett csak román szaktanárok oktathatják a román nyelv és irodalom tantárgyat.

Az RMDSZ már a héten politikai lépést vár a kormánytól, a rendelet parlamentben való módosítását túlságosan időigényesnek tartja

– magyarázta Korodi. Hozzátette: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnökkel fog egyeztetni a kérdésről.

Kifejtette: előző nap tárgyaltak a kormánykoalíció frakcióvezetőivel, akik szemmel láthatóan akkor szereztek tudomást a kialakult helyzetről. Korodi szerint ez is megerősíti, hogy Valentin Popa oktatási miniszter „ámokfutása” áll a rendelet kiadása mögött, vélhetően a miniszter maga döntött a rendelet tartalmáról és nem egyeztett pártjával.

A kormánykoalíció frakcióvezetői ígéretet tettek arra, hogy parlamentben módosítják a rendeletet, de Korodi hangsúlyozta: az RMDSZ már most megoldást vár, hiszen a parlamenti eljárás ideális helyzetben is legalább két hónapot tart és semmi értelme kitenni a diákokat és a tanárokat az új helyzetnek, ami szakmailag elfogadhatatlan. "Már a héten pontos forgatókönyvet akarunk látni a megoldásról, ezt a helyzetet a kormánynak kell rendeznie" - mondta Korodi.

A román kormány Valentin Popa oktatási miniszter kezdeményezésére tíz nappal az iskolakezdés előtt adott ki rendeletet arról, hogy az elemi oktatásban román szaktanároknak kell tanítaniuk a román nyelv és irodalmat a tanítók helyett. A rendelet ellen a német és szerb iskolák, valamint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége is tiltakozott. Hétfőn egy interneten aláírható petíciót is közzé tettek, amelyben a rendelet hatályon kívül helyezését kérik a minisztertől. A követelést szerdán délutánig 5800-an írták alá.

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerdán parlamenti hozzászólásában az oktatási miniszter lemondását követelte.