Elutasította az alkotmánybíróság az államfőnek a kormány ellen emelt panaszát

MTI 2018. szeptember 12., 16:12

Elutasította a román alkotmánybíróság szerdán azt a panaszt, amelyet a jobboldali Klaus Johannis államfő augusztus elején emelt a bukaresti szociálliberális kormányt vezető Viorica Dăncilă miniszterelnök ellen.

Az alkotmánybíróság fél éven belül második alkalommal adott igazat a baloldali kormánynak a jobboldali államfővel folytatott jogvitában.

Az elnök arra alapozta beadványát, hogy az alkotmány szerint az ő tiszte kinevezni a miniszterelnököt és a kormány tagjait, értelmezése szerint pedig Dăncilă túllépte alkotmányos hatáskörét, és az állami intézmények közötti jóhiszemű együttműködés elvét, amikor hatáskörét átruházta egyik helyettesére.

Johannis arra kérte az alkotmánybíróságot: állapítsa meg, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus állt elő az államfő és a miniszterelnök között, ezt azonban a taláros testület szerdai ülésén szavazattöbbséggel elutasította.

Az alkotmánybíróság fél éven belül második alkalommal adott igazat a baloldali kormánynak a jobboldali államfővel folytatott jogvitában. A taláros testület május végén arra kötelezte Johannist, hogy leváltsa a kormány által visszaélésekkel vádolt korrupcióellenes főügyészt. A taláros testület akkor szintén szavazattöbbséggel megállapította: Klaus Johannis alkotmányos természetű jogi konfliktust okozott azzal, amikor megtagadta Laura Codruța Kövesi leváltását, amit az igazságügyi miniszter kezdeményezett.

A román alkotmánybíróságnak egyre gyakrabban kell „igazságot tennie” a szociálliberális kormányoldal és a vele szemben álló jobboldali államfő és parlamenti ellenzék között alkotmányos jogvitaként tálalt politikai ügyekben. Bár a megfellebbezhetetlen döntéseket hozó alkotmánybírák szakmai tekintélyét általában nem kérdőjelezik meg Romániában, kinevezésük körülményei miatt gyakran éri őket a politikai elfogultság vádja egyik vagy másik oldalról.

A kilenctagú testületbe háromévente nevez ki egy-egy alkotmánybírót a kétkamarás parlament képviselőháza, szenátusa, illetve az elnöki hivatal.