„Koreai háború” a vásárhelyi RMDSZ-ben: Vass Levente kirándulásnak tartja az utat, Makkai Gergely szerint fontos a világbéke

Szucher Ervin 2018. szeptember 12., 12:51

Vitát és vádaskodást szült az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetében Makkai Gergely alpolgármester és Bakos Levente önkormányzati tanácsos „feliratkozása” abba a négyfős városházi küldöttségbe, amely a dél-koreai világbéke-konferenciára készül látogatni.

Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármester szerint nem jelent nagy tételt a városháza számára a koreai úttal járó kiadás Fotó: Boda L. Gergely

A marosvásárhelyi RMDSZ-vezetés több ízben is kifejtett nemtetszése ellenére a szervezet két önkormányzati képviselője, Makkai Gergely alpolgármester és Bakos Levente tanácsos úgy döntött, kiutazik a szeptember 18-ai dél-koreai világbéke-konferenciára. A mintegy fejenként hatezer-ötszáz lejnek megfelelő útiköltségeket (négy személyre) közpénzből a városháza állja. Kettejük döntését az RMDSZ vezetése nyilvánosan is elítélte.

Nem indokolt a koreai kirándulás

Az RMDSZ marosvásárhelyi vezetősége közleményben dorgálja meg a tanácsosokat, és különösképpen azokat, akik a dél-koreai „kirándulásra” beneveztek.

A szervezet hivatalos álláspontja szerint nagyon nehezen elképzelhető, hogy a szöuli út közvetlen közösségi hasznot hozhat, ezért az RMDSZ-vezetés szerint a frakció tagjai nem kell hogy részt vegyenek ezen a közpénzen történő kiránduláson.

„Az iránymutatás ellenére két tanácsosunk, Makkai Gergely és Bakos Levente úgy döntöttek, mégis részt kívánnak venni ezen az úton. Úgy gondoljuk, gesztusuk nem erősíti kettejük politikai integritását, mint ahogy a felmerült utazási költségek és napidíjak a mi szempontunkból teljesen indokolatlan önkormányzati kiadások. A helyzet visszásságát feloldaná, ha Makkai Gergely és Bakos Levente visszaforgatná a rájuk fordított pénzt, és egy fontos helyi közösségi projekt javára írná jóvá” – áll a közleményben.

Az ügyvezető elnökség éppen ezért azt javasolja a két helyi politikusnak, hogyha már mindenáron ragaszkodik az ázsiai kiruccanáshoz, annak városkasszából származó költségeinek megfelelő összeget, több mint hatezer lejt adományozzanak a Bolyai-sportpálya felújítására.

Makkai: Marosvásárhelynek is érdeke a világbéke

Makkai Gergely alpolgármester, aki a tavaly is elégedetlenséget váltott ki a pártvezetésben a 2017-ben történt kiutazásával, ezúttal sem hajlandó lemondani a koreai kiszállásról. Ezúttal azonban a felesége is elkíséri – saját pénzéből. „A delegáció komolyságát erősíti, ha valaki a felesége társaságában jelenik meg” – magyarázta lapunknak Makkai. Szerinte azok után, hogy a dél-koreai partnerek a béke városa címet adományozták Marosvásárhelynek, Dorin Florea polgármestert pedig a béke nagykövetének nevezték ki, pofátlanság lett volna visszautasítani a meghívást.

Az emberiség egyik legfontosabb vágya a világbéke megteremtése, és az, hogy a két Korea egyesüljön. Ez nekünk, marosvásárhelyieknek is nagyon fontos, elvégre Dél-Koreában Románia első deklarált békevárosa vagyunk”

– sorolta érveit Makkai Gergely. Az alpolgármester hozzátette, tavaly 130 ország mintegy 170 küldöttsége tisztelte meg jelenlétével a szöuli szervezőket. Köztük számos volt és jelenlegi államfő, miniszterelnök, politikai elöljáró, vallási vezető vett részt a világbéke-konferencián.

„A világbéke megvalósításáról beszélő neves nemzetközi jogászokat hallgattam tátott szájjal. Mint a Szent György-lovagrend tagja éreztem magamban, hogy ehhez az eszméhez tartozom én is, tartozunk mi is” – idézte fel tavalyi élményeit az alpolgármester, aki egyébként az említett lovagrend priorja. Szerinte azok, akik ellenzik a küldöttség kiutazását a világbéke ellen szólnak, és inkább a zavarosban halásznak.

A költségeket illetően Makkai Gergely megjegyezte, hogy a koreai úttal járó kiadás a városháza számára nem jelent nagy tételt. „Különben is, az ottlétünket mi fedezzük, nem Vásárhely önkormányzata és nem a szervezők” – tette hozzá.

Bakos: szereptévesztésben van az RMDSZ

Az ügyvezető elnökség közleményére, érintettként Bakos Levente egy ellenközleménnyel reagált. Ebben leszögezi, hogy nem kirándulásról van szó, ugyanakkor megállapítja, hogy minden bizonnyal személyes ügyek állnak a pártvezetés állásfoglalása mögött. „Addig, ameddig ki nem derült, hogy én is elkísérem Marosvásárhely alpolgármesterét hivatalos útjára, senkinek semmi baja nem volt a kiszállással. A közelmúltban és korábban is évente többször történtek kiutazások a város színeiben, tengeren innen és túl, RMDSZ-vezetők vagy csak tanácsosok személyében” – írja a tanácsos.

Bakos szerint egyébként a helyi szervezet vezetői szereptévesztésben vannak, hiszen nem az ő tisztük megállapítani, hogy a várost képviselni mikor indokolt, és mikor nem.

A tízfős tanácsoscsapat legrégebbi tagja úgy véli, nem az RMDSZ helyi szervezetének döntése, hogy ki utazik ki, és ki nem.

„Nem a mi politikai integritásunkkal van a baj, hanem pont az említett testület hangadóiéval, ugyanis nagyon naiv kell hogy legyen az a választópolgár aki elhiszi, hogy az RMDSZ-frakció, egyetlenegy tartózkodás mellett, az ügyvezetés akarata ellenére egyöntetűen megszavazta volna ezt a korábban is vitás utat. Engem személy szerint utasítottak a támogató szavazatra. Mikor ezt többen nem vállaltuk, titkosították a szavazást” – állítja levelében Bakos Levente.

A szövetség tanácsosa úgy érzi, ő az első helyi politikus a vásárhelyi RMDSZ történetében, akit azért pellengérez ki a szervezet, mert végrehajtotta a pártfeladatot. Kérdésünkre, hogy a vita kirobbanása után miért döntött úgy, hogy elkíséri Makkai Gergelyt a koreai útra,

Bakos Levente leszögezte, hogy jelenlétével a küldöttség szakmai tartalmát szeretné növelni.

„Tekintve szerény, de létező koreai kapcsolatrendszeremet, sem jogi, sem erkölcsi és végképp semmilyen RMDSZ szervezeti szabályt nem léptem át a döntés pillanatában. Elismerem, hogy ez a döntés lehet, hogy több marosvásárhelyi polgárban nemtetszést válthat ki, valóban szokatlan kiutazásról van szó. Őszintén sajnálom” – tette hozzá az önkormányzati tanácsos.

Vass szerint ez tiszta kirándulás

A városi szervezet elnöke, Vass Levente szerint bárki bármilyen csomagolásban is mutatná be a világbéke-konferenciát, az azon való részvétel semmiféle hasznot nem jelent Marosvásárhely számára. Az RMDSZ vezetője ezt már a tavaly is így látta, most is azt kérte az RMDSZ városi tanácsosaitól, hogy lehetőleg ne támogassák a választottak és köztisztviselők közpénzből történő kirándultatását. „Miféle hivatalos küldöttség ez, ha az úgynevezett vendéglátók sem a szállást, sem a kosztot nem fedezik, de még csak a röptéri transzfert sem biztosítják? Ez nem kétoldalú kapcsolaterősítés, hanem kirándulás” – jelentette ki lapcsaládunknak az RMDSZ marosvásárhelyi elnöke.