Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Románia Együtt Mozgalom

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 11., 14:51

Több civil szervezettel együtt újabb aláírásgyűjtésbe kezdett kedden a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Románia Együtt Mozgalom (MRI). 

Fotó: Facebook/Dan Barna

Dacian Cioloş, a MRI alapító elnöke azt nyilatkozta az Egyetem téren, hogy a kezdeményezéssel a román politikai osztály megújtása a cél.

A kezdeményezés olyan törvényi keretet teremtene, amely lehetővé tenné a politikai osztály fokozatos kicserélődését, helyet biztosítana olyan embereknek, akik egy bizonyos területen már rendelkeznek szakmai gyakorlattal, akiknek vannak elképzeléseik, és tisztában vannak azzal, hogy mit kell tenniük Románia érdekében”

– nyilatkozta a volt kormányfő.

Dan Barna, az USR elnöke kifejtette: új emberek bevonásával kapna még egy esélyt Románia, mert a jelenlegi politikai osztály „korrupt és inkompetens”.

Az Új emberek kampányt 17 román állampolgár kezdeményezte, 26 civil szervezet és négy párt – a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Románia Együtt Mozgalom (MRI), a Fiatalok Polgári Cselekvése Párt (PACT) és a Szabad Emberek Pártja (POL) – támogatja.

A választási törvény javasolt módosításai közé tartozik a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérés, illetve hogy a választók ne a párt által összeállított listára, hanem személyekre szavazhassanak.

Ugyanakkor azt is el szeretnék érni, hogy a képviseleti normát terjesszék ki a külföldön élő román állampolgárokra is, hogy ezáltal több képviselőjük legyen a parlamentben, valamint hogy azok a külföldön élő állampolgárok, akiknek továbbra is Romániában van az állandó lakhelyük, a világon bárhol szavazhassanak saját lakhelyük körzetére.

Javasolják, hogy kevesebb támogató aláírás legyen szükséges a választásokon való induláshoz, és hogy a helyi és európai parlamenti választások esetében töröljék el a választási küszöböt.