Sógor Csaba és Tőkés László felszólalt Strasbourgban a kisebbségi diákokat sújtó tanügyi rendelet ellen

Krónika 2018. szeptember 11., 13:32

Az Európai Parlament plénumában is terítékre került az a bukaresti kormányrendelet, amely a tanítók helyett román nyelv és irodalom szakos szaktanárokra bízza a kisebbségi elemi iskolák román nyelvoktatását.

Tőkés László szerint a magyarellenes kommunista korszak módszerére emlékeztet az a sürgősségi kormányrendelet, amelyet röviddel az új tanév kezdete előtt bocsátottak ki, s ami azt írja elő, hogy a magyar elemista tanulóknak ezután román, többnyire magyarul nem tudó szaktanárok tanítsák a román nyelvet és irodalmat. Az erdélyi európai parlamenti képviselő az európai törvényhozás hétfő esti strasbourgi plenáris ülésén szólalt fel a témában.

Úgy vélekedett, hogy a rendeletet a magyar nyelvű oktatás elrománosítását célozza, és mint ilyen az egykori nacionálkommunista korszak legsötétebb praktikáit idézi.

„Ez a brutális intézkedés – a maga módján – a kisebbségellenes ukrán oktatási törvényre vall. Kérem, keljenek védelmére az erdélyi magyaroknak!” – hangoztatta Tőkés László. A román nyelv oktatására vonatkozó miniszteri rendelet ellen emelt szót Strasbourgban Sógor Csaba is. Az RMDSZ-es EP-képviselő egyperces felszólalásában közölte, az intézkedés mélyen sérti a kisebbségi nyelven tanuló gyerekeket, azok szüleit és a jól felkészült oktatókat is.

„Romániában néhány nappal az iskolakezdés előtt született egy olyan miniszteri rendelet, amely jelentős változásokat okoz a kisebbségi nyelven tanuló elemi iskolás gyerekek számára: ezentúl az állam nyelvét nem a tanítójuktól, hanem felsőbb tagozatokon tanító, a kisgyerekek anyanyelvét egyes esetekben nem is ismerő szaktanároktól kell elsajátítaniuk” – ismertette a helyzetet az erdélyi képviselő. Sógor Csaba elmondta, az már csak „hab a tortán”, hogy a rendelet életbe ültetése megfelelő számú munkaerő hiányában lehetetlen, de ezzel mindenféle szakmai vagy politikai egyeztetést mellőzve az oktatási miniszter teljesen ismeretlen és idegen helyzet elé állított több ezer elemi iskolás kisgyereket.

„Amellett, hogy szakmaiatlan és rosszindulatú a döntés, mélyen sérti a kisebbségi nyelven tanuló gyerekeket, azok szüleit és a jól felkészült oktatókat is” – érvelt a képviselő, aki szerint ez a fajta döntéshozatali folyamat jellemző a román hatóságokra, amelyek nemhogy hatástanulmányt nem készítenek, de az érintettekkel való egyeztetést is mellőzik hasonló döntések meghozatalakor. A politikus kifejtette: az egyetlen megoldás a rendelet visszavonása és az érintettektől való bocsánatkérés lehet.