Dragnea puccskísérletről beszél: a PSD elnöke szerint George Maior még mindig a hírszerzés igazgatójának képzeli magát

Balogh Levente 2018. szeptember 11., 09:39

Külföldről pénzelt puccskísérlet történt augusztus 10-én – véli Liviu Dragnea, aki keményen bírálja George Maior washingtoni nagykövetet, volt SRI-igazgatót, valamint a hírszerzés jelenlegi vezetőit. 

Dragnea bizonyítékokat igér arra vonatkozóan, hogy puccskisérlet történt augusztus 10-én Fotó: PSD

Külföldről finanszírozott államcsínykísérletnek nevezte Liviu Dragnea, a képviselőház és a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az erőszakba fulladt augusztus 10-i kormányellenes tüntetést.

A vasárnap este az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozó politikus szerint a karhatalmi erők semmiben sem hibáztak, amikor erőszakosan léptek fel a megmozdulás résztvevői ellen, hiszen törvényesen jártak el. Közölte, nem a PSD vitte utcára az erőszakos tüntetőket, és nem ő mondta nekik, hogy kövekkel dobálják a csendőröket. „Elegendő információval rendelkezünk ahhoz, hogy államcsínykísérletről beszélhessünk. A jelek szerint a tüntetést külföldről is finanszírozták” – mondta Dragnea.

A PSD elnöke szerint már a héten nyilvánosságra kerülnek az erre vonatkozó bizonyítékok.

Mint mondta, nem fontosak, honnan származnak az erre vonatkozó információk, de biztos abban, hogy kiderül: a tüntetőket lefizették, hogy félkatonai mintára szerveződött csoportok voltak közöttük, hogy erőszakkal el akarták foglalni a kormánypalotát, illetve hogy folyamatosan provokálták a csendőröket.

Ezek egy államcsíny eszközei. Remélem, hogy a szervezett bűnözés ellenes ügyészség és a legfőbb ügyészség nyomozást indít, és az országgal és az állammal szembeni kötelességét teljesíti, nem pedig a bizonyos egyének vagy érdekcsoportokkal szembenit”

– hangoztatta Dragnea.
A PSD elnöke szerint Klaus Jo­hannis államfő, illetve az ellenzéki politikusok – Dacian Cioloş volt miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), valamint Augustin Lazăr legfőbb ügyész megpróbálták elbizonytalanítani a csendőröket, hogy aztán újabb akciót szervezzenek az állami intézmények megbénítására, amely során már a csendőrség félreállt volna.

Fejmosás Maiornak

Dragnea egyben arról beszélt: George Maior, Románia Washingtoni nagykövete még mindig a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatójának hiszi magát, ezért beidézik meghallgatásra a képviselőház külügyi bizottságába. A politikus kemény bírálatokat fogalmazott meg a nagykövettel szemben annak nyomán, hogy az negatívan kommentálta a Donald Trump amerikai elnök jogászcsapatának vezetője, Rudolph Giuliani láltal írt levelet, amelyben a jogász bírálta az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) visszaéléseit, illetve a DNA és a SRI között megkötött titkos megállapodásokat a lehallgatásokról.

Dragnea leszögezte:

a cél az, hogy a hírszerzés alkalmazottai minden szükséges eszközt megkapjanak, és jól fizessék őket, azt azonban tűrhetetlennek nevezte, hogy a hírszerző szolgálatok vezetői „kilépjenek az alkotmányosság medréből”.

„George Maior még mindig a SRI igazgatójának hiszi magát. Továbbra is politikai megbeszéléseket, játékokat, találkozókat folytat. Ezt mondta valaki tegnapelőtt este. Lássuk, beigazolódik, vagy sem. Az elmúlt napokban Romániában volt, és a párton belül zavar támadt. Csak felhívtam a figyelmet egy egybeesésre” – mondta Dragnea, arra utalva, hogy az elmúlt héten Gabriela Firea, a PSD alelnöke és bukaresti főpolgármestere bírálatok sorozatát fogalmazta meg vele és Carmen Dan belügyminiszterrel szemben, a lemondásukat követelve. A politikus közölte, meghallgatják Maiort a külügyi bizottságban, hogy kiderüljön, mibe avatkozott be, és hogyan támogatta a román államot. Megjegyezte ugyanakkor: meggyőződése, hogy Johannis államfő Ma­ior mellé áll.

Mint megírtuk, Maior a Giuliani-levél kapcsán azt mondta: az abban leírtak olyan erők lobbiját jelzik, amelyek az igazságszolgáltatással szembe került romániai személyeket akarnak megvédeni. Dragnea egyébként súlyos bírálatokat fogalmazott meg a hírszerzési vezetőkkel szemben is. Mint kifejtette, a hírszerzőket tiszteli, de a vezetőket nem, azok ugyanis „sötét és alvilági” módon jártak el, és el akarják távoljtani a PSD-t a kormány éléről.

Hogy miért nem szeretnék, ha a PSD vezetné továbbra is az országot? Mert bejelentettük, hogy módosítani akarjuk az összes nemzetbiztonsági törvényt, amelyek nyomán visszakerülnek a normális kerékvágásba, nem rakhatják össze és szedhetik szét az ügyészségeket, és nem küldhetnek borítékban ítéleteket”

– szögezte le Dragnea.

Azt is kijelentette: a főügyészeknek is rengeteg vesztenivalójuk van, ha a PSD marad az ország élén, azok ugyanis „gyűlöletes, törvénytelen és alkotmányellenes” hatalmat gyakoroltak eddig, és sok félnivalójuk van egy átvilágítástól, hogy valaki fényt derít a visszaéléseikre, amelyek nyomán ártatlan embereket ítéltek el. Ennek kapcsán arról is beszélt, hogy az ügyészségek és hírszerzések visszaélései nyomán szenvedésre kényszerült személyekkel szembeni jóvátétel érdekében szükséges az amnesztia valamilyen formája. A nemzetbiztonsági törvények tervezett módosításai között megemlítette, hogy megtiltanák a hírszerzésnek a fedett cégek működtetését, azok ugyanis jelentős versenyelőnyt élveznek a „civil” cégekkel szemben.
Egyben visszautasította Gabriela Firea azon vádjait, hogy a belügyi titkosszolgálat segítségével kémkedett utána. Megjegyezte: Firea vádjai kapcsán „komolyan elbeszélgetnek” a párton belül, de állítása szerint nem támogatja a főpolgármester kizárását.

Kormányátalakítás várható

A PSD elnöke beszélt a kormány tevékenységéről is, és mint kifejtette, vannak még olyan tárcák, ahol nem az elvárt ütemben dolgoznak, és a minisztériumok tevékenységének kommunikációjával sem elégedett. Közölte, a miniszterelnök hamarosan végez a miniszterek tevékenységének kiértékelésével, amit a PSD vezetősége megvitat, ezt követően pedig a hónap végén vagy október elején kormányátalakítás várható.

Ponta leleplező fényképe Dragneáról

Dragnea George Maiornak és a SRI-nek címzett vádjaira először Victor Ponta volt miniszterelnök, a PSD korábbi elnöke reagált, aki egy olyan fényképet hozott nyilvánosságra, amelyen Dragnea az akkor még a SRI igazgatójaként tevékenykedő Maiorral pózol mosolyogva, a háttérben pedig egy kanapén ülve Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) volt főügyésze ül. A kép a SRI egyik villájában készült. Kommentárjában Ponta felszólította a PSD vezetőit, kérjék számon Dragneától, milyen eltökélten küzdött a múltban Maiorral. „Véget kell vetni ennek a hazudozásnak és képmutatásnak, amely fittyet hány a józan észnek és a jövőnknek is” – fogalmazott Ponta, aki szerint a Maior, Kövesi, a „párhuzamos állam” és Soros György elleni harc valójában csak „nevetséges hazugság” annak elkendőzésére, hogy Dragnea megpróbálja elrejteni a törvénytelenül szerzett vagyonát, a parlamentet, a kormányt és a PSD-t pedig a saját boldogulásának szolgálatába állította.