Aradi német tannyelvű osztályok pedagógusai is japánsztrájkoltak a kormányrendelet miatt

Krónika 2018. szeptember 10., 18:56

Több mint harminc, német tannyelvű osztályban oktató pedagógus viselt fehér karszalagot hétfőn Arad megyében, tiltakozva az ellen, hogy a kisebbségi tannyelvű elemi osztályokban román szaktanárok fogják tanítani a román nyelvórákat.

Fotó: Haáz Vince

A japánsztrájkban az aradi Mihai Eminescu, az Adam Müller Guttenbrunn és az Aurel Vlaicu-iskola, valamint az újszentannai Szent Anna Gimnázium német tannyelvű osztályainak tanítói vettek részt.

Dănuţ Ieneşescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezet Arad megyei vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, kollégái azért tiltakoznak, mert a rendelet megfosztaná őket attól a jogtól, hogy az előkészítő, illetve az elemi osztályokban ők tartsák a román órákat.

A tanügyminisztérium mindezt azzal indokolja, hogy a vizsgákon és országos felméréseken nem érnek el megfelelő eredményeket ebből a tantárgyból.

A szakszervezeti vezető kifejtette, a rendelet veszélyeztetheti az egységes oktatást és a kis oktatási intézmények komfortját, és olyan helyzetet teremt, hogy nem az óvodai és elemi oktatásra kiképzett tanerők foglalkoznak majd a gyerekekkel. Dănuţ Ieneşescu leszögezte, támogatja a német tannyelvű osztályokban oktató kollégáit, és kedden ebben az ügyben megbeszélést tart az Arad megyei főtanfelügyelővel.