Bálint Eszter 2018. szeptember 10., 18:26

Újabb romániai tanügyi abszurd

E hasábokon is számtalan alkalommal foglalkoztunk már azzal, hogy mennyire van lehetőségük a kisebbségi diákoknak elsajátítani a román nyelvet, rámutattunk a nehézségekre, a visszás helyzetekre, de kiemeltük azt is, mennyire örvendetes, hogy már hat évfolyam tanulhatja idegen nyelvként a románt.

Ezt a reményt adó pozitívumot húzta azonban most át egyetlen tollvonással a kormány, amikor az oktatási miniszter javaslatára arról intézkedett, hogy ezentúl ne a tanítók, hanem a nagyobb osztályokban oktató romántanárok vezessék be a legkisebb iskolásokat a román nyelv rejtelmeibe. Arról, hogy ez még abban az esetben is ártalmas lehet, ha a tanár magyar anyanyelvű, mivel nem biztos, hogy szót tud érteni a legkisebbekkel, vagy ismeri-e a tantervet, írtunk már. Mint ahogy arról is, hogy mekkora bajt okoz, ha román ajkú tanárt bíznak meg a magyar kisiskolások tanításával.

Jogos tehát a felháborodás, a rendeletet vissza kell vonni. Jó látni ugyanakkor, hogy széles körök emelték fel hangjukat ezen abszurd drámában is már-már túlzásnak minősülő intézkedés ellen.

Nem hagy nyugodni viszont a kérdés: nem pont a magyar diákok számára pozitív intézkedések, és a hasonló lépések elkerülése érdekében van állandó jelleggel RMDSZ-es államtitkár az oktatási minisztériumban? Mint ismert, meg is kérdeztük az ügyben a kisebbségügyi államtitkárságot, ott azonban nem kívántak nyilatkozni, állást foglalni az elemiben bevezetett románnyelv-oktatás kapcsán. Kovács Irén államtitkár tanácsosa, Fodor József megkeresésünkre közölte, „az államtitkár asszony elfoglalt, nem ér rá ezzel foglalkozni, számára most a tankönyvek biztosítása jelent prioritást”.

Azt nem is akarjuk tagadni, hogy az néhány héttel az iskolakezdés előtt prioritást kell élveznie annak, hogy a tanév első napján minden tankönyv a diákok rendelkezésére álljon. De a kialakult vis maiornak rögtön a prioritáslista nulladik helyére kellett volna ugrania.
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy miért van kisebbségügyi államtitkár az oktatási tárcánál, ha tanévkezdés előtt pár nappal kijönhet egy ilyen sürgősségi kormányrendelet.