Elhalasztották a Colectiv-per tárgyalását

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 10., 16:35

Október 22-ére halasztotta hétfőn a bukaresti törvényszék a Colectiv-per tárgyalását, mivel az üggyel korábban foglalkozó bíró nyugdíjba vonult, és még nem nevezték ki a pert vezető új bírót.

A három évvel ezelőtt történt tragédia 65 halálos áldozatot követelt Fotó: Republica.ro/Dan Mihai Bălănescu

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) július 24-én hagyta jóvá Mihail Valeriu Terceanu, a Colectiv-per korábbi vezetőjének nyugdíjazási kérelmét, és Klaus Johannis államfő augusztus 31-én aláírta a visszavonulását jóváhagyó rendeletet.

A bukaresti törvényszéknek azóta nem sikerült új bírót kineveznie a per folytatására, így

a tárgyalást október 22-ére halasztották, ami kiváltotta a Colectív-tűzvészben elhunyt fiatalok szüleinek elégedetlenségét.

„Fel vagyunk háborodva, nagyon haragszunk, elértünk a türelmünk végső határáig. Ez így nem mehet. (...) Egyelőre nincs bírói testület, nincs egyetlen bíró sem, aki átvegye ezt az ügyet. Mindenki rossz idegállapotban van, közeleg október 30-a, a harmadik évforduló. És nem történt semmi. Remélem, nem jut ez is a forradalom vagy a bányászjárás dossziéjának sorsára. Én azt mondom, nem kellene olyan állapotba kergessenek, hogy saját kezűleg tegyünk igazságot” – mondta egyik szülő, Jean Chelba a törvényszékről távozóban.

A Colectiv-perben a 2015. október 30-án leégett Colectiv-klub tulajdonosait, valamint a tüzet okozó pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég vezetőit és pirotechnikusát, jogi személyként mindkét céget, valamint Cristian Popescu-Piedone volt negyedik kerületi polgármestert, az illetékes polgármesteri hivatal több alkalmazottját és két tűzoltót is bíróság elé állítottak.