A konstancai ügyészségről szivároghatott ki a titkos SRI-paktum

Balogh Levente 2018. szeptember 10., 17:25

Vizsgálat indult a konstancai ügyészségen miután olyan információk láttak napvilágot, hogy onnan kerülhetett ki egy, a legfőbb ügyészség s a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) között a lehallgatások témájában megkötött titkos megállapodás.

Fotó: SRI.ro

Augustin Lazăr legfőbb ügyész pénteken megerősítette a vizsgálat tényét. Mint ismeretes, Adina Florea, akit Tudorel Toader igazságügy-miniszter az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészének jelölt, éppen ezen az ügyészségen dolgozik.

Mint arról beszámoltunk, a Vâlcov által nyilvánosságra hozott 2016 de­cemberében aláírt paktum többek között rögzíti, hogy annak hatályba lépése nyomán megszűnik a két intézmény között a 2009-ben megkötött korábbi megállapodás hatálya.

A 27 pontos megállapodás nem csupán arról szól, hogy a hírszerzés támogatja az ügyészséget a lehallgatások technikai részeinek lebonyolításában, hanem arról is, hogy a felek kölcsönösen tájékoztatják egymást a tevékenységük során beszerzett olyan információkról, amelyek segíthetik a másik fél feladatainak ellátását.

Sőt mi több, az ügyészség kötelezte magát, hogy a SRI kérésére 60 napon belül tájékoztatja a hírszerzést arról, milyen eredménnyel jártak a hírszerzés által számára eljuttatott információk alapján indított vizsgálatok.

A paktum nyilvánosságra hozatala miatt a legfőbb ügyészség nyomozást indított államtitoksértés miatt, Vâlcov ugyanakkor cáfolta, hogy államtitkot sértett volna.

A titkos paktum kapcsán Eduard Hellvig SRI-igazgató azt állította: ma már egyetlen, az igazságszolgáltatást érintő titkos megállapodás sincs érvényben, miután 2017 februárjától az összes paktumot felmondták.