Vizsgálatot kérnek Giuliani ellen: demokrata szenátorok fordultak az igazságügy-minisztériumhoz a Johannisnak írt levél ügyében

Balogh Levente 2018. szeptember 10., 13:42

Nem csitultak az Egyesült Államokban a Rudolph Giuliani által a román korrupcióellenes harc visszaéléseiről írt levél keltette hullámok: most demokrata szenátorok vizsgálatot kérnek Trump ügyvédje ellen.

Rudolph Giuliani levele az Egyesült Államokban is felborzolta a kedélyeket

Tovább gyűrűzik az Egyesült Államokban a Rudolph Giuliani, Donald Trump amerikai elnök jogászstábjának vezetője által Klaus Johannis román államfőnek írt levelének az ügye, amelyben a volt New York-i polgármester az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) visszaéléseit, illetve a DNA és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) között a lehallgatások tárgyában megkötött titkos paktumokat ostorozza.

A Trump elnökkel szemben álló Demokrata Párt hét szenátora levélben fordult a washingtoni igazságügy­minisztériumhoz, amelyben felszólítják: vizsgája ki, hogy Giuliani megsértette-e a külföldi ügynökökre vonatkozó törvényt, amelynek értelmében minden olyan személynek vagy intézménynek, aki vagy amely külföldi érdekekért lép fel az Egyesült Államokban, regisztráltatnia kell magát.

A The Wall Street Journal által ismertetett, múlt héten keltezett levélben a hét demokrata párti szenátor a volt republikánus párti New York-i elöljáró kapcsán azt állítja: az az elmúlt időszakban egy sor politikai és PR-tevékenységet folytatott „külföldi entitások nevében.”

Emlékeztetnek: Giuliani 2016 óta tevékenykedik Trump ügyvédjeként abban az ügyben, amelyben Oroszország beavatkozását vizsgálják a 2016-os amerikai elnökválasztásba. Azt is megjegyzik, hogy polgármesteri mandátumának 2001. decemberi megszűnése óta ügyvédként és stratégiai tanácsadóként tevékenykedik, de nem jegyeztette be magát külföldi ügynökként.

A hét szenátor felidézi a romániai korrupcióellenes küzdelemről írt levelet, amelyet Giuliani a Louis Freeh volt FBI-igazgató által vezetett Freeh International Solutions tanácsadó cég felkérésére írt, és amely szöges ellentétben áll az amerikai külügy hivatalos álláspontjával. Giuliani ugyanakkor hiábavalónak nevezte a szenátorok kezdeményezését, rámutatva: egy amerikai cégnek dolgozik, soha nem képviselt idegen érdekeket, és nem próbálta befolyásolni az Egyesült Államok politikáját, így rá nem vonatkozik a külföldi ügynökök kötelező regisztrációjáról szóló törvény.

Mint megírtuk, a levél, amely a korrupcióellenes ügyészség és a hírszerzés összefonódását bíráló román kormányoldal álláspontját tolmácsolja, jelentős vihart kavart Romániában, és a korrupcióellenes ügyészség tevékenységét következetesen védelmező amerikai nagykövetség közölte: Giuliani magánszemélyként írta, így az nem tükrözi a hivatalos amerikai álláspontot.

Levelet írt Trump Johannisnak                                                                                                 Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke levelet írt Klaus Johannis román államfőnek, amelyben reményét fejezi ki, hogy mihamarabb találkozhatnak – közölték politikai források. A levélben Trump sajnálatát fejezi ki, hogy jóllehet erről megállapodtak, nem volt alkalmuk találkozni július 12-én, a NATO brüsszeli csúcstalálkozója után. A levél néhány nappal ezelőtt érkezett az elnöki hivatalba. Mint ismeretes, a NATO-csúcs idején Trumpnak több kétoldalú találkozón kellett volna részt vennie, de a felmerült vitás kérdések miatt végül az összeset lemondta.