Magyar ünnep a Cenk alatt: Dél-Erdély legnagyobb kulturális fesztiváljává nőtte ki magát a hétfőn kezdődő Brassói Magyar Napok

Kiss Judit 2018. szeptember 09., 08:17

Immár nyolcadszor szervezik meg a Brassói Magyar Napokat, amely Dél-Erdély legnagyobb kulturális jellegű fesztiváljává nőtte ki magát a programok mennyisége és minősége tekintetében is – mondta el a Krónikának Toró Tamás főszervező. 

Idén is legalább 50 ezer látogatóra számítanak

A lehető legtöbb kulturális szegmenst átfogó rendezvénysorozattá vált a Brassói Magyar Napok, amely jövő hétfőtől vasárnapig várja a helyi, környékbeli közönséget, és várhatóan egész Székelyföldről és Magyarországról is érkeznek résztvevők a Cenk alatti városba.

Toró Tamás főszervező a Krónika megkeresésére elmondta,

az esemény ötlete 10 éve született, és mivel immár nyolcadszor sikerül lebonyolítani, a Kolozsvári Magyar Napok után – amelyet kilencedszer tartottak augusztusban – Erdély egyik legrégebbi magyar városünnepe.

„Célunk az volt, hogy pótoljuk Brassó magyar kulturális intézményeinek hiányát. A város lakosságának jelenleg mintegy 8 százaléka magyar ajkú, 20 ezren élünk Brassóban, és 40 ezres a magyarság a megyében.Azt szoktam mondani, hogy többen vagyunk, mint Kézdin vagy Gyergyóban, de kevesebben, mint Udvarhelyen, Csíkszeredában” – mondta a főszervező.

Úgy fogalmazott, örvendetes hogy a Brassói Magyar Napok az elmúlt években Dél-Erdély legnagyobb magyar kulturális jellegű fesztiváljává nőtte ki magát a programok mennyisége és minősége tekintetében is:

tavaly összesen 50 ezren látogattak el a programokra, és remélik, ez idén is így lesz.

Toró kitért arra is, fontosnak tartják, hogy a rendezvény legjelentősebb eseményei pár éve már Brassó főterén zajlanak, ez nagy vívmánynak tekinthető, hiszen sok erdélyi városban, például Marosvásárhelyen nem tudták ezt megvalósítani a magyar napok szervezői.

Évről évre egyre több székelyföldi, erdélyi városból látogatnak el magyarok a brassói rendezvényre. Míg régebben az volt a szokás, hogy a brassóiak Sepsiszentgyörgyre és Vásárhelyre jártak a kulturális rendezvényekre, koncertekre, a tendencia most már fordítva érvényes”

– mondta Toró Tamás.

Akárcsak a korábbi évek és a többi erdélyi városban szervezett magyar ünnep esetében, Brassóban is igyekeznek megszólítani a rendezvénnyel a más nemzetiségűeket. „A nyitottság megvan a részünkről, például tavaly a főtéri Omega-koncerte elég sok román ajkú eljött. Egyébként a román közösség leginkább a kézműves vásár iránt érdeklődik” – tette hozzá Toró. Arról is szólt, hogy a Brassói Magyar Napok szimbóluma a brassói és barcasági magyarok emlékezetében élénken élő Árpád-szobor, a húsz méter magas alkotás egykor a Cenk tetején állt, de évtizedek óta csak a talapzata van ott. A szimbólum mindig egyfajta lelki töltetet ad az ünneplőknek, a szoborjelképre épül a rendezvény logója és dizájnja is”– mondta Toró Tamás. Hozzátette, a magyar napok fontos pontja az is, hogy összefogják a barcasági néptáncegyütteseket, 14 formáció jelentkezett, akik fellépnek a Főtéren, és ide illeszkedik a barcasági néptánctalálkozó is.

A Brassói Magyar Napokra Kárpát-medence-szerte népszerű zenekarokat hívtak idén is: fellép a Budapest Bár, a Magashegyi Underground, az idősebb koncertezők körében kedvelt Napoleon Boulevard Vincze Lillával, Szalonna és bandája.

A rendezvényen helyi zenekarok is fellépnek, a szervezők persze gondoltak a gyerekekre is, lesz hangszerbemutató, bábszínházi előadás, valamint lovas nap a Kispojánán, a város magyar érdekeltségű műemlék épületeit vezetett séták keretében mutatják be az érdeklődőknek. Toró azt mondta, a Főtéren tartják a kézműves és termelői vásárt, igyekeztek az összes barcasági termelőt, kézművest bevonni a projektbe, de jönnek az anyaországból is kiállítók.

Mivel a Főtéren este 10 óra után nem lehet koncerteket tartani, a főtéri koncerteket 19.30-tól tartják csütörtöktől vasárnapig, utána alternatív helyszíneken zajlanak a rendezvények, ilyen az RMDSZ-nek a város központjában található udvara, ahol gasztronómiai kuriózumokat vonultatnak fel, élő zenés programokat kínálnak. Természetesen a tárlatnyitók sem maradhatnak ki a programból: Bocz Borbála fiatalon elhunyt brassói művész hagyatékát mutatja be egy kiállítás a Reménység Házában. A részletes program a Brassói Magyar Napok Facebook-oldalon található.