Szeretik munkaidőben intézni a netes vásárlást az alkalmazottak

Bálint Eszter 2018. szeptember 08., 15:40

Tíz romániai lakosból hat munkaidőben intézi az internetes vásárlást legalább havonta egy alkalommal, tízből öt pedig azt mondja, egy-egy vásárlás átlagosan 30 percet vesz igénybe – derül ki a BestJobs által készített felmérésből.

„Kattintgatós” bevásárlás: ki sem kell mozdulni a munkahelyről Fotó: Veres Nándor

A megkérdezett alkalmazottaknak különben mindössze 7 százaléka mondta azt, hogy hetente több ízben is munkaidőben intézi netes bevásárlását, és csak 2 százalék az, aki naponta megteszi. Szintén 2 százalékuknak több mint egy órát is eltart, amíg megrendelik a kívánt terméket vagy szolgáltatást.

A legtöbben (54 százalék) inkább délután, 15 és 18 óra között szeretnek vásárolni, 19 százalék inkább délelőtt, 9 és 11 óra között teszi, 15 százalék pedig ebédszünet körül. Minden második megkérdezett a saját telefonját használja a rendelés lebonyolítására, míg 32 százalék a szolgálati számítógépen vagy laptopon vásárol. 7 százalék említette a saját laptopot vagy PC-t, 4 százalék a saját táblagépet, 2 százalék a szolgálati telefont, 1 százalék pedig a céges táblagépet.

A netes vásárlások tárgyát legtöbbször ruházati cikkek, lábbelik, illetve kiegészítők képezik (39,8 százalék), majd az elektronikai cikkek vagy háztartási gépek (33 százalék), IT&C cikkek (28 százalék), ajándékok (24,3 százalék), piperecikkek (15,5 százalék), játékok vagy gyermekeknek szánt termékek (9 százalék), illetve a barkácsáruk vagy lakberendezési cikkek (9,2 százalék) következnek.

A felmérés szerint a ruházati cikkeket, lábbeliket és kiegészítőket kínáló webáruházak a leginkább népszerűek a romániai lakosság körében, majd a marketplace típusú netes boltok, illetve az elektronikai cikkeket, háztartási gépeket árusító webes felületek következnek.

 „Minden 5 alkalmazottból egy mondja azt, hogy akkor is bemegy a webáruházak honlapjára, ha éppen nem akar semmit vásárolni, kihasználva az esetleges szabad perceket, hogy új termékek után nézzen kedvenc webáruházában. További több mint 33 százalék a szüneteket netes cikkek olvasására fordítja, 30 százalék pedig a közösségi portálokon barangol” – mondják a felmérés készítői.