Erdélyi képzőművész-házaspár kiállítása nyílik a Forrás Galériában

MTI 2018. szeptember 08., 12:52

Deák Barna és Deák M. Ria erdélyi képzőművészek közös kiállítása nyílik szerdán Budapesten, a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Fotó: facebook.com/Ilona Sajgó

Az MTI-hez elküldött tájékoztató szerint Deák Barna nem tartozott a múlt rendszer kegyeltjei közé, az átélt meghurcoltatások meghatározták életét és munkásságát.

Alkotásain az ábrázolt – valós vagy kitalált – figurák nem békét és harmóniát, hanem lázadó, erőteljes kifejezésmódú expresszív hangulatot sugároznak.

Az alkotó művészete a hagyományos táblaképek, szoborszerű figurák mellett a maga által feltalált sokszorosított grafikákig, illetve drótnyomatokig terjed. Festményeiben és grafikáiban a mindennapok kihívásaira keresi a válaszokat, sokszor humorral, máskor pedig kemény társadalomkritikával.

Deák M. Ria textilművész, festő munkáiban a különféle anyagokkal elérhető esztétikum végtelen lehetőségeit keresi. Könnyed, de ugyanakkor összetett szín, forma és kontúrhálókból teremtett alkotásai egyedi módon határozzák meg a textíliák színdinamikáját és logikáját.

Deák Barna 1943-ban született Kovásznán. A marosvásárhelyi Művészeti Líceum elvégzése után építészetet tanult Marosvásárhelyen. 1975 és 1990 között a sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház díszletfestője, technikusa és díszlettervezője volt. 1990-től a sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház igazgatóhelyetteseként dolgozik.

Deák M. Ria 1944-ben született Székelyudvarhelyen. Művészeti tanulmányait a marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceumban, majd Bukarestben folytatta, ahol belsőépítészetet tanult. 1969-től a sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színházban díszletfestőként, majd szcenikusként dolgozik.
A művészházaspár a látványalkotásban kifejtett munkásságáért 1992-ben megkapta a Bánffy Miklós-díjat.