Új filmszínházat terveznek Nagyváradon: művészfilmeket vetítő mozi létrehozásában segítene a TIFF az önkormányzatnak

Kiss Judit 2018. szeptember 08., 08:07

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál szervezői segítenek Nagyvárad önkormányzatának abban, hogy művészfilmek vetítését befogadó mozi nyílhasson a városban – közölte Tudor Giurgiu, a szemle igazgatója. A TIFF a hétvégén szervezi meg első nagyváradi kiadását.

Fotó: TIFF.ro

Újraélesztenék a művészfilm-nézés hagyományát Nagyváradon: olyan mozi létesítését tervezik, amelyben a fesztiválokon szereplő művészfilmeket, Európában készülő, a multiplex mozik kínálatából hiányzó alkotásokat vetítenének – erről állapodott meg a város önkormányzata a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) szervezőivel. A TIFF egyébként a hétvégén szervezi meg első nagyváradi kiadását: több mint harminc vetítés és számos közönségtalálkozó várja a közönséget péntektől vasárnapig.

A filmes múltú város

A nemzetközi filmszemle igazgatója, Tudor Giurgiu filmrendező sajtótájékoztatón közölte, a váradi TIFF megrendezésének legnagyobb akadálya éppen az volt, hogy a városban nincsen olyan mozi, amelyben művészfilmeket láthatna a közönség.

Amióta bezártak a belvárosi filmszínházak, csak a multiplex mozikba járhat a közönség, holott Nagyvárad nagy mozis múlttal rendelkezik.

Mint Giurgiu emlékeztetett, a huszadik század elején több filmszínház is üzemelt a városban, sőt 1917-ben Psilander Valdemar, a korszak hírneves dán színésze is ellátogatott a bihari megyeszékhelyre. A fesztiváligazgató rámutatott, ahogyan Kolozsváron az önkormányzat úgy döntött, hogy felújítja a filmszínházakat, Nagyváradon is jó lenne, ha a művészfilmeket befogadó mozi működhetne. Mihai Jurca, a nagyváradi turizmus fejlesztéséért felelős egyesület vezetője azt mondta, az önkormányzat tervezi, hogy felújítják és beüzemelik a Fekete Sas Palotában található Szabadság mozit, azonban egyelőre nem találták meg az ehhez szükséges anyagi forrásokat. Tudor Giurgiu azt is kifejtette, szeretné, ha legtöbb öt éven belül beindulna a mozi.

A TIFF szervezőcsapata és én magam is arra törekszem, hogy megmutassuk Nagyváradnak: segítünk abba, hogy hosszú távon ne csak terv maradjon a mozi újraindítása, keressünk együtt megoldásokat, hogy megnyílhasson a művészfilmeket befogadó tér”

– fogalmazott a fesztiváligazgató.

Több helyszínen vetít
a TIFF a hétvégén

A hétvégi nagyváradi szemle három napja alatt a Szent László téren, a várban, a felújított neológ zsinagógában, a színházban, a Partiumi Keresztény Egyetemen és a Lokál nevű szórakozóhelyen vetítik a filmeket. A romániai filmtermés legújabb díjnyertes alkotásait, magyar és európai filmeket is felsorakoztat a program.

A minifesztivál nyitófilmje A hentes, a kurva és a félszemű, Szász János filmjét péntek este hat órakor vetítik a színházban. Ugyanitt láthatja a közönség Adina Pintilie Romániában ritkán vetített, a közönséget megosztó Touch Me Not című filmjét, amely februárban megkapta a a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén. A váradi TIFF-en vetítik Lengyel Balázs Lajkó: Cigány az űrben című vígjátékát is, amelyet a napokban más erdélyi településeken is megnézhet a nagyérdemű. A zsinagógában mutatják be Bereczki Csaba rendező jelenlétében a Soul Exodus című zenés road movie-t.

Vetítik még többek közt Radu Jude Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe) című filmjét, amely július elején elnyerte a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. Radu Jude alkotását „intelligens vészjelzésnek”, a történelmet illető romániai rövidlátás és holokauszttagadás kritikájának is nevezték. A vetítést követő közönségtalálkozón a filmben szereplő színészekkel, Alex Bogdannal és Ilinca Manolachéval találkozhat a közönség.

A szemlén több közönségtalálkozót, élő zenés vetítést és külön rövidfilmes szekciót szerveznek, a részletes program a Tiff.ro honlapon olvasható.A tízlejes belépő online, illetve több helyszínen is megváltható.