Folytatódik a paloták harca: süketek párbeszéde folyik a költségvetés-kiigazítás kapcsán

Bálint Eszter 2018. szeptember 07., 09:45

Folytatódott a politikai csörte Bukarestben a költségvetés kiegészítéséről. Az ombudsmani hivatal jelezte, jogi érveket vár az államfői hivataltól ahhoz, hogy az alkotmánybírósághoz forduljon.

Fotó: Adevărul

Még nem biztos, hogy az alkotmánybírósághoz fordul az ombudsman amiatt, hogy a kormány szerdai ülésén a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) jóváhagyása nélkül fogadta el a költségvetés-kiigazítást.

Erről a nép ügyvédje tájékoztatott csütörtökön azt követően, hogy előző nap Klaus Johannis államfő arra kérte, a taláros testülettől kérjen jogorvoslatot a szociálliberális kabinet döntése kapcsán. Az ombudsmani hivatal közölte: várja a jogi érveket az elnöki hivataltól.

„Az ombudsman még tegnap, 2018. szeptember 5-én elrendelte az alkotmánybíróság joggyakorlatának vizsgálatát főként olyan esetekre, amikor a kormány a CSAT konzultatív jóváhagyása nélkül fogadott el jogszabályokat. Ezzel egy időben vizsgálják az Emberi Jogok Európai Bírósága és a Velencei Bizottság joggyakorlatát, azt, hogy létezik-e alkotmányos jellegű jogi konfliktus az elnöki hivatal és a kormány között, illetve górcső alá veszik a 2002/415-ös számú, a Legfelsőbb Védelmi Tanács működéséről szóló törvényt, mint ahogy más vonatkozó jogszabályokat is” – tájékoztatott az ombudsmani hivatal.

„Az élet megy tovább”

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter viszont már egy szerda esti televíziós nyilatkozatban csak legyintett Johannis kérése kapcsán. Közölte,

az sem változtat már semmin, ha az alkotmánybíróság azt mondja ki, hogy a kormány eljárása ellentmond Románia alaptörvényének, mivel amint a vonatkozó kormányrendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben, ki is fejti hatását, s „az élet megy tovább”.

Teodorovici szerint amúgy az igazságügyi tárca alaposan megindokolta, hogy miért fogadhatja el a kormány a büdzsé kiegészítését a CSAT konzultatív jóváhagyása nélkül.

Cotroceni-i „elbeszélés”

Közben ahogy várható volt, folytatódott a politikai adok-kapok is az elnöki hivatal és a kormány között. Az előző nap bejelentettek értelmében Klaus Johannis 11:30-ra várta Viorica Dăncilă kormányfőt és néhány miniszterét, hogy a költségvetés-kiigazításról egyeztessenek. A miniszterelnök azonban spanyolországi hivatalos látogatásra utazott, így a kormányt a találkozón Eugen Teodorovici pénzügyminiszter és Tudorel Toader, az igazságügyi tárca vezetője képviselte. Válaszlépésként Johannis Mihaela Ciochină és Cosmin Marinescu elnöki tanácsadókat bízta meg azzal, hogy egyeztessenek.

Utólag Teodorovici a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a Cotroceni-palotában megtartott találkozó egyetlen témája a büdzsé kiigazítása volt, bár ő maga azt hitte, hogy az egyeztetés aktualitását vesztette a kormány előző napi döntése nyomán.

Klaus Johannis közleményben fogalmazta meg álláspontját az elmúlt napokban történtek kapcsán. „Veszélyes precedensnek” nevezte azt, hogy a miniszterelnök az ő meghívására nem ment el a költségvetés-kiegészítésről szóló találkozóra, és a kormány elfogadta a vitatott tervezetet.

Johannis szerint a döntés előtt kellett volna sort keríteni a párbeszédre, nem pedig utána.

Amint arról korábban írtunk, a Viorica Dăncilă vezette kabinet a költségvetési törvényben elfogadottnál összességében csaknem 10 milliárd lejjel több kiadást és 8,8 milliárd lejjel több bevételt irányzott elő. A többlet jelentős részét a pénzügyminisztériumhoz, a belügyhöz, az egészségügyi tárcához és az oktatáshoz irányítják alapvetően a megemelt közalkalmazotti bérek kifizetésére. Csökken viszont a munkaügyi tárca, a külügyminisztérium, a titkosszolgálatok és az elnöki hivatal büdzséje. A forráselvonást a kormány azzal indokolta, hogy az érintett intézmények az első fél évben nem költötték el a rendelkezésükre álló forrásokat.

Az egymással meglehetősen feszült politikai társbérletben élő elnöki hivatal és kormány között azonban éles vita bontakozott ki a költségvetés-kiigazítás kapcsán. Johannis „politikai piszkálódásnak” nevezte, hogy a baloldali kormány a nemzetbiztonsági intézményektől és az elnöki hivataltól akar forrásokat elvonni, amivel szerinte az ország biztonságát és Románia nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését veszélyezteti. Ezért is hívta össze a CSAT-ot, ám annak ülését ő maga függesztette fel, és kért új tervezetet a kormánytól, amit azonban a kormány megtagadott, és szerdai ülésén elfogadta a kiigazított költségvetést.

„A büdzsékiegészítést el kell fogadni, hogy ne akadályozza a gazdaságot. Szerettem volna, ha ebben az oly fontos projektben konszenzus születik az állam két fontos intézménye, az elnöki hivatal és a kormány között. Azonban minden összetett helyzetre van legalább egy válasz, a kormány pedig azt a megoldást választotta, hogy továbbmegy a büdzsékiegészítés elfogadásával. Teljesítettük a kötelességünket, kikértük a CSAT véleményét, teljesítjük a kötelességünket, és biztosítjuk a finanszírozás folytonosságát” – szögezte le a kormányülésen a miniszterelnök.