A vártnál alacsonyabb román gazdasági növekedásre számít idén a Nemzetközi Valutaalap

MTI 2018. szeptember 06., 19:27

Várhatóan 4-4,5 százalékra csökkenti a román gazdaság idei növekedési prognózisát a korábbi 5,1 százalékról a Nemzetközi Valutaalap (IMF) őszi világgazdasági prognózisában.

Az IMF szerint annyira azért nem dübörög...

Alejandro Hajdenberg, IMF Romániáért felelős képviselője csütörtökön egy bukaresti konferencián elmondta: októberben várhatóan csökkenteni fogják az előrejelzést, miután az első fél évben lassult a román gazdasági növekedés a korábbi várakozásokhoz képest. A hosszú távra vonatkozó becslés, amely évente 3-3,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, változatlan marad – mondta Hajdenberg.

 Az IMF Romániáért felelős képviselője szerint aggodalomra ad okot, hogy Bukarest az idén túllépheti a GDP-arányos 3 százalékos államháztartási hiányt, prognózisuk szerint a deficit elérheti a 3,6 százalékot.

Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy a román kormány becslései megalapozottak, és meggyőződése, hogy az év végére megvalósul a kormány által remélt 5,5 százalékos gazdasági növekedés.

A román kormány már tavaly óta 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel készítette el az idei költségvetést, a héten végrehajtott költségvetés-kiigazításkor is változatlan maradt a becslés.
Az IMF a tavaszi jelentésében emelte 4,4 százalékról 5,1 százalékra a román gazdaság idei várható növekedését, a mostani csökkentés lényegében az eredeti prognózishoz való visszatérést jelentené.

Az Európai Bizottság is 4,5 százalékos gazdasági növekedésre számít. Az első fél évben a román GDP 4 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához mérten.