Edzések magyarul: nagyváradiakkal bővült a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. szeptember 06., 18:58

A Nagyváradi AC is csatlakozott a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiához. Magyar nyelvű edzéseiket a Puskás Akadémia által koordinált, egységes szakmai irányelvek mentén tartják a gyermekeknek.

A magyarországi Puskás Akadémia által koordinált egységes szakmai irányelveket követik a NAC-nál

A NAC Labdarúgó Egyesület csatlakozott a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiához, így mostantól a magyarországi kormánytámogatással működő intézmény alközpontjaként működik – jelentették be csütörtökön, egy nagyváradi sajtótájékoztatón. „Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szakmai szempontból a magyarországi Puskás Akadémia által koordinált egységes szakmai irányelveket követjük. Az edzésmunkánk ugyanaz lesz, mint Felcsúton vagy a székely akadémiánál. Van egy online felület, ahol megvannak a különböző korosztályoknak megfelelő edzéstervek” – magyarázta a Krónikának az utánpótlásképzéssel foglakozó Bihar megyei klub edzője, Opre Csaba.

Az együttműködés hosszú távú hozadékaként a 14 éves kort elérő gyermekek lehetőséget kapnak majd, hogy próbajátékra menjenek a csíkszeredai központú székely akadémiára, és ha megütik a mércét, akkor ott folytathatják tovább a labdarúgást.

„A székely akadémia onnan Felcsútra küldi a még tehetségesebb fiatalokat, onnan pedig a nyugati klubok felé vehetik az irányt” – magyarázta a rendszert a szakvezető. Érdeklődésünkre felidézte, hogy ő korábban szintén Nagyváradon, a Partium klubjánál foglalkozott utánpótlás-neveléssel, de miután az egyesület 2015 őszén megszűnt, neki is költöznie kellett. Három korosztályos csapata szétszéledt, az U12-es gyermekcsapatával viszont a megyeszékhelyhez közel eső Hegyközpályiban folytatta a munkát a helyi sportklub színeiben. Csakhogy idővel azt is felszámolták – és így nem tudott a bajnokságokban részt venni –, így végül szülői kezdeményezésre alakult meg a NAC. Az akadémiát is ők keresték fel, csatlakozási szándékuk pedig pozitív fogadtatást nyert.

A névválasztás egyébként nem véletlen, hiszen a nagyváradi futballtörténelem legeredményesebb csapatának, a Magyarországon és Romániában is országos bajnok egykori Nagyváradi Atlétikai Clubnak a hagyományait követik. Ugyanakkor ez a NAC Labdarúgó Egyesület nem tévesztendő össze azzal a Nagyváradi Atlétikai Clubbal (NAC/CAO) amelynek „feltámasztásáról” tavaly számoltunk be. Az, mint ismeretes, a szurkolói klubok mintájára szerveződött CAO 1910 néven, felnőtt együttesével fel is jutott a megyei ötödik ligából a negyedik osztályba. „Nekünk az az irányelvünk, hogy magyar nyelven tartjuk az edzéseket. Én amúgy is ezt csináltam, és ha már a magyar vonalat követjük, akkor a nagyváradi magyar futballtörténelemből indultunk ki és így lett NAC. Ezen a néven vagyunk bejegyezve a megyei labdarúgó-szövetségnél is” – magyarázta Opre Csaba.

Jelenleg 25 gyermeket foglalkoztatnak, de az U12-es csapat mellé ősz végéig egy U10-es és egy U8-as együttes gerincét is lefektetnék. „Ez lenne az elképzelés, hogy három korosztályos bajnokságban megyei szinten képviseltetni tudjuk magunkat” – mondta az edző.