Adina Florea lehet Laura Kövesi utódja a DNA élén

Krónika 2018. szeptember 06., 13:28

Adina Floreát, a konstancai táblabírósági ügyészség munkatársát javasolja Tudorel Toader igazságügyi miniszter az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészi tisztségébe.

Adina Florea Fotó: Ziua de Constanta

Az igazságügyi tárca csütörtöki közleménye szerint a javaslatot a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM) kell véleményeznie, majd Klaus Johannis államfő elé kerül jóváhagyásra.

A korrupcióellenes főügyészi posztra a második körben hat jelölt pályázott, miután az igazságügyi miniszter másodszor is pályázatot hirdetett az első sikertelen kísérlet után.

Adina Florea csütörtökön hatalmas megtiszteltetésnek nevezte a jelölését. Közölte, eddig sem tapasztalt nyomásgyakorlást, és szerinte ez a jövőben sem lesz másképp. Pályázatában egyébként elismerte a DNA által elért eredményeket, egyúttal bírálta is eddigi tevékenységét. Megemlítette, hogy a korrupcióellenes ügyészség bizonyos vizsgálatai túllépték a törvényesség határát, a korábbi vezetőség nem tett semmit, hogy az egyes ügyészek által elkövetett visszaélésekre vonatkozó vádakat kivizsgálják.

Florea szerint egyes nyomozásokat alapos indoklás nélkül előnyben részesítettek, megnőtt a felmentő ítéletek száma a DNA által indított vizsgálatok esetében, az intézmény korábbi vezetősége a különböző válsághelyzeteket rosszul kezelte, ami beárnyékolta a vádhatóság tevékenységét, és csökkentette a lakosság DNA-ba vetett bizalmát. Ezeket a bírálatokat egyébként a Kövesi leváltását kezdeményező igazságügyi miniszter is többször hangoztatta.

Különben júliusban is jelentkeztek négyen a DNA vezető ügyészi tisztségére, de az akkori pályázatok alapján Tudorel Toader közölte, hogy egyik jelölt sem teljesítette a követelményeket és nem alkalmas a funkció betöltésére. A másodszor meghirdetett versenyvizsgára jelentkezett Paula Nicoleta Tănase, a galaci fellebbviteli bírósági vádhatóság ügyésze, Nicolae Lupulescu katonai ügyész, Gabriela Scutea volt legfőbb ügyész-helyettes, Andrei Bodean, a konstancai DNA ügyésze, Adina Florea és Sorin Armeanu, a vaslui-i törvényszéki vádhatóság vezető ügyésze.

A DNA vezető ügyészi tisztsége azt követően üresedett meg július 9-én, hogy Klaus Johannis elnök leváltani kényszerült egy alkotmánybírósági döntés miatt Laura Codruța Kövesit, aki hat évig vezette a korrupcióellenes ügyészséget.