Ünnepel a nagybányai magyarság: gazdag programkínálat a máramarosi megyeszékhelyen hétfőn kezdődő Főtér Fesztiválon

-- Külsős szerző -- 2018. szeptember 09., 16:37

Száznál több ifjúsági és családi programot kínál Nagybánya magyar ünnepe, a hétfőn kezdődő, egy hétig tartó Főtér Fesztivál. A helyi magyar közösséget összefogó rendezvénysorozatról a főszervező, Pintér Zsolt beszélt a Krónikának.

Fotó: Facebook/Főtér Fesztivál - Nagybányai Magyar Napok

A nagybányai magyarság fontos találkozási pontja a Főtér Fesztivál – mondta el a hétfőn kezdődő, egy hétig tartó rendezvénysorozatról Pintér Zsolt főszervező.

A Főtér Fesztivál másik elnevezése: Nagybányai Magyarok Napjai, hiszen ezek azok a napok, amelyen a városban élő magyarok találkozhatnak. A rendezvény biztos pontot jelent számukra, ilyenkor szabadon ünnepelhetnek, szórakozhatnak együtt”

– fogalmazott a főszervező. Kifejtette, akárcsak más fesztiválok megszervezése, a Nagybányai Magyar Napoké is sok időbe, energiába kerül. „Abból is látszik, mennyire fontos a közösség számára ez az egy hét, hogy egész évben kérdésekkel fordulnak hozzánk, szervezőkhöz, érdeklődnek, kíváncsiak, vagy éppen ők is hozzájárulnak ötletekkel, programjavaslatokkal a rendezvény szervezéséhez, sőt sokan le is bonyolítják az eseményeket” – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, a nagybányai magyar közösség a szó szoros értelemben „összeadja” a rendezvénysorozat anyagi hátterét, rengetegen járulnak hozzá anyagi és szellemi segítséggel a Főtér Fesztivál sikeréhez. „Másik biztató jel, hogy ez az esemény egyfajta támpontot jelent az itthoniaknak és azoknak is, akik külföldre költöztek. Ennek alátámasztására egyik idei üzenetünk az: jó itthon lenni, jó hazajönni, jó együtt lenni” – mondta Pintér Zsolt.

A fesztivál számos kulturális és szórakoztató eseménnyel, koncertekkel várja a közönséget, a programok legnagyobb részének helyszíne a város főtere.

Nyitórendezvényként hétfőn a 300 éves Szentháromság-templom tiszteletére szerveznek programsorozatot. Mint a bejárat fölött látható márványtábla is tanúsítja, 1718-ra már felépült a jezsuiták nagybányai temploma, az ünnepséggel erre az eseményre emlékeznek a helyiek. A rendezvény keretében megkezdik az előkészületeket a templomszentelés 300. évfordulójának megünneplésére, amelyre 2020-ban kerül sor. A fesztiválon hivatalosan is elindul a szatmárnémeti City Rádió nagybányai magyar adása.

Mivel a város elnyerte a Románia Ifjúsági Fővárosi címet, ezért a Főtér Fesztivál keretében is megünneplik a diákságot: különféle szórakoztató játékok és próbák adnak lehetőséget arra, hogy az 5 fős csapatok megmérettessék magukat.

Több koncertet is vendégül lát a rendezvény: szerdán a Servet és Misztrál együttes lép fel a városi színházban, a szeptember 13-án kezdődő diáknapokon a Metalon és a gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company is koncertezik. Pénteken a nagybányai Road Players Band, majd a magyarországi alternatív zenei színtér egyik legkedveltebb zenekara, a Kiscsillag pezsdíti fel a hangulatot a nagyszínpadon. Szombaton 7 órától a gyergyói 4S Street, majd a magyarországi Honeybeast rajongói hallgathatják meg kedvenceiket, vasárnap, a fesztivál utolsó napján Szabó Balázs Bandája muzsikál majd.

Az irodalom kedvelőinek is ajánlanak programot a szervezők: Demény Péter, valamint az Előretolt Helyőrség Íróakadémia előadását. A fesztiválon ezen kívül fellép musicaljével a budapesti Madách Színház, valamint két előadásával a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes.

Mihály Kriszta